Iohannis: Vizitele în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal au promovat noua dinamică

Data actualizării: Data publicării:
iohannis in safari
Klaus și Carmen Iohannis, în safari, în Kenya. Foto: Twitter/Kenya Wildlife Service

Președintele Klaus Iohannis a vorbit marți despre vizitele făcute anul trecut în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal, despre care a spus că au promovat noua dinamică privind revigorarea relațiilor cu Africa și noi proiecte și domenii de cooperare.

"La întâlnirea noastră de la începutul anului trecut vă spuneam că acțiunea globală a României va dobândi o relevanță aparte. Astfel, în 2023, am acordat o atenție sporită cooperării cu state din Asia, Africa și America Latină.

În ceea ce privește Asia, am ridicat relațiile cu Japonia la nivel de Parteneriat Strategic, în cadrul vizitei mele oficiale în acest stat.

Am înscris relația bilaterală cu Singapore într-o nouă etapă de dezvoltare, prin vizita mea de anul trecut. La 15 ani de Parteneriat Strategic cu Coreea de Sud, punem bazele unui salt calitativ prin valorificarea agendei comune de priorități a celor două țări și urmărim consolidarea cooperării bilaterale cu Vietnam și India.

Citește și: „Acest televizor este o donație a Statului Român”. Ce nu s-a văzut din vizita președintelui Iohannis la liceul de fete din Kenya 

De asemenea, în anul care a trecut, am depus eforturi sporite pentru revigorarea relațiilor cu Africa. În acest scop, România a adoptat recent prima Strategie Națională pentru Africa. Vizitele mele în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal au promovat această nouă dinamică și noi proiecte și domenii de cooperare.

Citește și: VIDEO Ceremonie bizară în Tanzania. Localnicii strigă "Hakuna matata!" și se aruncă în apă cu tabloul lui Klaus Iohannis 

În 2024, România vizează intensificarea colaborării cu Africa și continuarea programelor destinate partenerilor africani, cu accent pe educație și transferul de expertiză.

În aceeași logică s-au înscris și vizitele din aprilie 2023 din America Latină, în Brazilia, Chile și Argentina, ocazie cu care am reafirmat interesul României, dar și al Uniunii Europene, de a dezvolta dialogul politic la nivel înalt.

Am convenit cu președinții statelor vizitate din Africa, America Latină și Asia să extindem relațiile bilaterale în sferele tradiționale ale comerțului, investițiilor, dar și să le diversificăm în domenii de maximă actualitate precum schimbări climatice, tranziție verde și digitalizare.

România va fi foarte activă, pe mai departe, în toate inițiativele la nivel global pentru combaterea schimbărilor climatice", a declarat Iohannis în cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România. 

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut anul trecut, 34 de deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 41 de milioane de lei - peste 8 milioane de euro -, se arată într-un răspuns al Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea Agerpres. Bugetul Președinției României pe anul 2023 a fost de 120 de milioane de lei credite bugetare și alte 135 de milioane credite de angajament. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri