Klaus Iohannis a câștigat procesul cu MApN. Decizia nu este definitivă

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis, receptie - presidency.ro 3

Președintele României a câștigat procesul cu MApN. Vineri a fost respinsă acțiunea MApN formulată împotriva Președintelui României, Administrației Prezidențiale și generalului Nicolae Ciucă, având ca obiect anularea decretului Președintelui României din data de 28 decembrie 2018 privind prelungirea mandatului generalului Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, au declarat surse oficiale din Administrația Prezidențială pentru Digi24.ro.

klaus iohannis tribuna presidency
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Presidency.ro

Acțiunea a fost respinsă ca fiind inadmisibilă pe excepția că decretul este considerat act de comandament militar. MApN a fost obligat la plata către generalul Nicolae Ciucă a sumei de 900 RON, reprezentând cheltuieli de judecată. Începând de vineri, decretul Președintelui României nu mai este suspendat. 

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

De unde a pornit disputa dintre Iohannis și MApN

Iohannis a anunţat,  în 28 decembrie, că CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apărării pentru şeful Armatei, situaţie care a fost generată de incompetenţa PSD. Preşedintele a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat apoi că preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, însă nu şi de ce. Leş a mai declarat că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, atât timp cât legea spune că aceasta se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a declarat în aceeaşi zi, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Decretul a fost publicat o zi mai târziu în Monitorul Oficial. Decretul nu este contrasemnat de către premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit decretului, se prelungeşte cu un an mandatul şefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. În decret se menţionează că prelungirea mandatului s-a făcut ”luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, reţinând necesitatea asigurării continuităţii conducerii Armatei, în condiţiile în care mediul regional şi internaţional de securitate se află în continuă schimbare, având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 decembrie 2018”.

MApN a înregistrat, în 11 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti, acţiunea având ca obiect "anulare act administrativ +suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018", pârâţi fiind preşedintele Klaus Iohannis şi Administraţia Prezidenţială. Primul termen a fost stabilit în data de 29 ianuarie, iar în primă instanță Curtea de Apel a dat câștig de cauză MApN. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri