Klaus Iohannis despre OUG pentru coduri: „Asta pur și simplu nu se poate!”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis

Klaus Iohannis spune că modificarea Codurilor Penale, prin ordonanţă de urgenţă, e neconstituţională. Preşedintele a făcut declaraţia la Bruxelles, unde participă la o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia guvernanţilor că modificarea Codurilor Penale, prin ordonanţă de urgenţă ar încălca flagrant Constituţia.

„Asta pur și simplu nu se poate!”, le-a spus președintele Klaus Iohannis jurnaliștilor care l-au întrebat despre intențiile guvernului. „S-a mai încercat, există practica CCR, care a declarat astfel de încercări pur și simplu neconstituționale. Guvernul nu poate legifera prin OUG pe o speță care este în procedură uzuală în Parlament. Foarte simplă explicația. Deci, nu se poate!” a arătat șeful statului. 

Decizia modificării prin OUG a Codului penal și a Codului de procedură penală a fost anunțată la începutul săpătmânii de premierul Viorica Dăncilă. Hotărârea a fost îmbrățișată de membrii Comitetului Executiv al PSD și atunci Viorica Dăncilă a anunțat că este sarcina ministrului justiției să identifice articolele care trebuie implementate de urgență în cele două legi penale, iar ele să fie cuprinse în proiectul de ordonanță de urgență, desigur, cu respectarea deciziilor Curții Constituționale pe cele două proiecte de lege.

Între timp, însă, a apărut și problema respectării unei hotărâri din 2010 a CCR, care la momentul respectiv a atras atenția Guvernului că nu își poate asuma răspunderea prin ordonanță de urgență pe un act normativ care este în același timp și în dezbaterea camerei decizionale a Parlamentului. Nici vorbă de așa ceva, spune acum ministrul justiției, Tudorel Toader, care se gândește chiar să revină la proiectele inițiale pe care Ministerul Justiției le-a transmis Parlamentului, în special pentru a transpune două directive europene al căror termen de implementare în legislația din România a fost demult depășit: combaterea spălării banilor și întărirea respectării prezumției de nevinovăție.

Tudorel Toader spune că se poate

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine însă că a găsit o portiţă pentru a trece aceste modificări prin ordonanţă, chiar dacă o legea este în Parlament. Tudorel Toader spune că România riscă să fie sancţionată de Bruxelles dacă mai întârzie aceste legi.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat joi că o eventuală OUG pe codurile penale nu contravine unei decizii CCR privind modificarea legilor în timp ce se află deja în procedură parlamentară, situaţiile nefiind similare. Concluzia sa fost că unii spun ce ştiu, iar alţii ştiu ce spun. În ceea ce priveşte justificarea urgenţei unui act normativ pe această temă, el a precizat că urgenţa era de anul trecut şi astăzi este „şi mai urgentă”.

Întrebat dacă emiterea unei astfel de ordonanţe pe un proiect de lege care se află deja în procedură parlamentară nu contravine unei decizii  Curţii Constituţionale, Toader a răspuns: „Vă dau răspunsul pe care l-am mai dat cu privire la această chestiune: voi spune, de principiu, că unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun”.

El a explicat contextul în care a fost emisă decizia CCR: „Era undeva în vara lui 2010, când Parlamentul elaborase, dezbătuse proiectul de lege pentru noua Lege a Educaţiei. Trecuseră de Camera Deputaţilor, trecuseră de Senat şi urma votul final din Senat. În momentul acela, Guvernul a venit şi a elaborat un proiect de lege propriu, pe care l-a promovat. Ce a spus Curtea? Că nu poate Guvernul să preia de la legiuitor un act normativ care se află în faza de adoptare finală. Că parcursul legislativ trebuie să fie, să rămână cel al legiuitorului. Astăzi, dacă vom vorbi de o ordonanţă pentru modificare Cod Penal, Procedură Penală guvernul nu va veni să înlocuiască cele două Coduri - Penal, Procedură Penală - cu alte coduri, cum era atunci. Deci legea Parlamentului era înlocuită cu ordonanţa Guvernului. De data asta, Guvernul, dacă va veni, nu va veni să înlocuiască acest cod penal cu altul”, a spus Tudorel Toader, citat de News.ro. 
 
„Nu va veni să înlocuiască procedura penală cu altă procedură, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare şi va rămâne în vigoare. Care sunt posibilele modificări? V-aduc aminte faptul că anul trecut în august, cred că 18 august, guvernul a adoptat un proiect de lege, plecat de la Ministerul Justiţiei, prin care se modifica acest cod penal în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă, atât", a continuat ministrul Justiţiei.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri