Klaus Iohannis merge în Azerbaidjan. Va discuta despre transferul de energie printr-un cablu care va traversa Marea Neagră

Data publicării:
Preşedintele din Azerbaidjan, Ilham Aliyev dă mâna cu preşedintele României, Klaus Iohannis, pe 17 decembrie, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său din Azerbaidjan, Ilham Aliyev s-au întâlnit şi la Bucureşti, luna trecută. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, în perioada 2-3 februarie, unde va discuta cu omologul său, Ilham Aliyev despre mai multe proiecte comune, printre care şi transferul de energie electrică printr-un cablu submarin care va traversa Marea Neagră.

Vizita Președintelui Klaus Iohannis la Baku are loc în urma "convorbirilor foarte bune" avute cu președintele Ilham Aliyev, la București, pe 17 decembrie, informează Administraţia Prezidenţială.

"În continuarea discuțiilor de la București, din luna decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică și va fi abordată inițierea de proiecte similare în domeniul digital. Un alt subiect de discuții vizează extinderea cooperării privind inițiativele strategice între Europa și Asia Centrală, folosind rolul de punți de legătură al României și al Republicii Azerbaidjan", se arată în comunicat.

Proiectul cablului submarin este momentan la stadiul studiului de fezabilitate, care ar trebui finalizat până în septembrie.

Cablul ar urma să fie realizat în şase ani şi va avea o lungime de 1.195 de kilometri, dintre care 1.100 prin Marea Neagră şi 95 terestru.

Proiectul face parte dintr-un acord semnat la Bucureşti, în decembrie, între România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria.

Republica Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009, ambele state confirmând deschiderea și interesul pentru aprofundarea acestuia, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri