Klemm: "Nu avem un aliat și un prieten mai bun decât România în această parte a lumii"

Data publicării:
Inquam Photos - Adel Al-Haddad iohannis klemm sua
FOTO: Inquam Photos - Adel Al-Haddad

Dacă vrea investitori americani, Bucureştiul trebuie să asigure un mediu de afaceri "previzibil şi transparent", iar  "consolidarea instituțiilor democratice" trebuie să continue, susţine ambasadorul SUA, Hans Klemm, citat de Agerpres. Oficialul american, care a făcut aceste declaraţii la un eveniment la care a participat şi premierul Mihai Tudose, a reliefat şi nivelul înalt pe care l-a atins relaţia dintre Statele Unite şi România.

Inquam Photos - Adel Al-Haddad iohannis klemm sua
FOTO: Inquam Photos - Adel Al-Haddad

 

Ambasadorul Hans Klemm a vorbit, alături de șeful Guvernului, Mihai Tudose, în deschiderea forumului "Trade Winds", care aduce în România cea mai importantă misiune comercială din SUA.

"Nu avem un aliat și un prieten mai bun decât România în această parte a lumii", a afirmat diplomatul, citat de Agerpres, detaliind câteva dintre domeniile în care cele două țări colaborează.

"Colaborăm foarte bine pentru a aduce pacea și securitatea în această regiune, în comunitatea transatlantică, luptăm împreună pe câmpuri de luptă departe de România. Alături de colaborarea în domeniul militar, ducem o luptă foarte susținută împotriva corupției, împotriva terorismului, crimei organizate, traficului de persoane și în domeniul intelligence", a subliniat Klemm.

El a spus că una dintre prioritățile mandatului său la București este promovarea democrației, anume "consolidarea instituțiilor democratice". "Un efort important în acest sens este susținerea luptei anticorupție — o luptă care a evoluat enorm în ultimii 15 ani, o luptă pe care președintele meu a admirat-o și pe care SUA s-au angajat să o susțină", a punctat șeful reprezentanței diplomatice americane.

Referindu-se la dimensiunea economică a Parteneriatului România-SUA, Klemm a evidențiat că alegerea de a investi într-o țară aparține companiilor, dar "cel mai bun lucru pe care îl poate face România pentru a încuraja firmele americane să investească aici este să asigure un climat de afaceri pozitiv, care este transparent, predictibil, stabil".

În cadrul Trade Winds, a punctat el, se va crea "o rețea regională de experți" în domeniul economic. Klemm a arătat că România are "economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană". A dat ca exemplu recentele memorandumuri semnate între Guvernul României și companiile americane ce activează în domeniul Apărării — General Dynamics și Raytheon. "Sunt simbolice pentru oportunitățile ce se deschid companiilor interesate să investească în această parte a lumii", a mai afirmat el.

La rândul său, Dale Tasharski, adjunctul asistentului secretarului pentru Europa din Departamentul Comerțului al SUA, a vorbit despre oportunitățile din regiune.

"Europa de Sud-Est are 60 de milioane de consumatori și un PIB total de 500 de miliarde de dolari", a spus el.

În opinia lui Tasharski, "clasa de mijloc și antreprenorii emergenți fac Europa de Sud-Est să se remarce ca destinație pentru investitorii americani".

Trade Winds reprezintă cel mai mare eveniment de promovare comercială organizat anual de către Departamentul Comerțului al SUA, ajuns la a zecea ediție.

România este principala destinație a misiunii economice din perioada 16-24 octombrie, care se va deplasa și în Bulgaria, Grecia, Serbia și Croația. La Forumul de afaceri de la București sunt invitați să participe oficiali și oameni de afaceri din întreaga regiune.

Seria de evenimente Trade Winds, lansată în 2008, are loc în diferite țări sau regiuni ale lumii, având drept scop principal promovarea exporturilor americane pe terțe piețe și explorarea de noi oportunități de afaceri pentru companiile americane. Cele mai recente ediții s-au desfășurat în Chile (2016, pentru regiunea Americii Latine) și Africa de Sud (2015, pentru regiunea central și sub-sahariană a Africii), fiind foarte apreciate în mediul de afaceri american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri