Kovesi, la DNA. C. Antonescu: Nu suntem parte și nu suntem de acord! Miniștrii liberali au plecat din ședința de guvern

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-05-12h09m12s74

Actualizare 11.50. Miniștrii liberali au plecat din ședința de guvern.

Actualizare ora 11.42. Crin Antonescu anunță că nu este de acord cu propunerea Codruței Kovesi la conducerea DNA. „Pentru prima dată de la înființarea USL-ului, nu ne-am consultat și mi-a adus-o la cunoștință”, a spus Crin Antonescu referindu-se la decizia premierului Victor Ponta. El a precizat că pentru prima dată de la înființarea USL „se departe fundamental” ca opinie de colegul său de alianță. „Ceea ce nu înseamnă ruperea USL”, a ținut să puncteze Crin Antonescu. 

Actualizare ora 11.15 Premierul Victor Ponta a motivat în ședința de guvern gestul de a se răzgândi peste noapte și de a face, totuși, propuneri pentru parchete. El a spus că, în primul rând, a constatat că îi expiră mandatul lui Daniel Morar de interimar la conducerea Parchetului General, ceea ce este „extrem de grav”, pentru că, a motivat premierul, orice ar semna acesta poate fi contestat.

Pe de altă parte, Victor Ponta s-a arătat extrem de deranjat de reacțiile avute aseară de Daniel Morar, la un post de televiziune, acuzând că fostul șef al DNA consideră Parchetul „moșia sa”. Parchetul nu trebuie să aparțină nici partidelor, nici unui singur om, a subliniat premierul. El a spus că a făcut nominalizările aplicând legea, tocmai pentru a evita astfel de atitudini.

Actualizare ora 10.50. Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a refuzat să facă orice comentarii și i-a invitat pe jurnaliști la o conferință de presă care va avea loc la ora 11.30 la sediul USL.

________________________

Premierul menține propunerea fostului ministru al Justiției, Mona Pivniceru, pentru funcția de procuror general - Tiberiu Nițu.

Victor Ponta este în prezent ministru interimar al Justiției. În această calitate, premierul a avut, marți, discuții cu secția de procurori a CSM. În urma discuțiilor, Victor Ponta a anunțat că dorește să respecte recomandarea procurorilor - dată cu unanimitate de opinii - și să declanșeze o procedură de selecție pentru desemnarea șefilor parchetelor. Ca urmare, a spus premierul, va amâna nominalizările și le va lăsa în seama viitorului ministru al Justiției.

Într-o scrisoare adresată CSM, premierul își motivează, miercuri, gestul de a face, totuși, nominalizările prin faptul că mandatul procurorului general interimar, Daniel Morar, expiră la 3 aprilie. Scrisoarea este datată 2 aprilie, iar ștampila Cabinetului Ministrului Justiției are data de 3 aprilie. Victor Ponta spune în scrisoare că trimite spre avizare șase propuneri de șefi și adjuncți de șefi de parchete în baza mandatului strict limitat pe care și l-am asumat, „având ca obiectiv rezolvarea situației de instabilitate a Ministerului Public și identificarea unor soluții de asigurare a stabilității și predictibilității Ministerului Public, precum și de a asigura respectarea angajamentelor externe ale României și de a întări independența justiției”.

Cine sunt propunerile lui Victor Ponta:

Tiberiu Nițu - propus pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;

Dimitrie Bogdan Licu - propus pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general;

Codruț Olaru (fostul șef al DIICOT, în prezent interimar în aceeași funcție, după ce i-a expriat mandatul - n.r.) - propus pentru funcția de adjunct al procurorului general;

Laura Codruța Kovesi - procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție;

Alina-Mihaela Bica - procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT);

Elena Giorgiana Hosu - adjunct al procurorului-șef al DIICOT.

Daniel Morar, care a condus DNA din august 2005 până la sfârșitul anului trecut, fusese delegat, după încheierea mandatului, procuror general interimar, întrucât mandatul Laurei Codruța Kovesi expira. Daniel Morar a fost numit de președinte judecător la Curtea Constituțională, funcție pe care o va prelua din iunie. Într-o emisiune televizată, Morar se experimase, marți seară, împotriva numirii lui Kovesi la DNA, motivând că nu are expertiză și CV în lupta anticorupție.

În ceea ce-l privește pe Tiberiu Nițu, acesta a fost propus și de Mona Pivniceru. Candidatura sa a fost avizată negativ de CSM și respinsă de șeful statului, care are ultimul cuvânt de spus în numirea șefilor parchetelor. Nițu a fost adjunctul lui Kovesi în perioada în care aceasta a fost procuror general.

Conform legii, procedura de numire a șefilor parchetelor este următoarea: ministrul Justiției propune, CSM avizează, iar președintele acceptă sau nu propunerile.

Citiți și: REACȚII. Ioan Ghișe: Propunerea lui Ponta privitoare la Kovesi este o trădare a electoratului USL

Laura Codruţa Kovesi, propusă şef la DNA

Laura Codruța Kovesi, fostul procuror general al României, este la Bruxelles din luna octombrie a anului trecut, unde reprezintă Ministerul Justiției în relaţia cu Comisia Europeană. A fost procuror general al României timp de țase ani, iar după primul mandat, încheiat în 2009, a fost reînvestită în funcție de Traian Băsescu, deși primise aviz negativ din partea CSM.

Parcurs profesional

octombrie 2012 - prezent - ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeana

2 octombrie 2006 - 2 octombrie 2012 - procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

ianuarie 2006 - octombrie 2006 - procuror-şef al DIICOT - Serviciul Teritorial Sibiu

1995 - intră în magistratură, la Parchetul de pe lânga Judecatoria Sibiu.

La expirarea mandatului de procuror general, Laura Codruţa Kovesi a lăsat să se înţeleagă că nu exclude să îşi continue activitatea în magistratură. „Doresc să îmi continui activitatea în calitate de magistrat. Consider că lupta anticoruptie este o dimensiune importanta prin prisma Mecanismului de Cooperare și Verificare și a implicațiilor pe care le are pentru România”, a spus Kovesi.

La scurt timp după această declaraţie, fostul procuror general al României s-a retras din concursul organizat de fostul ministru Mona Pivniceru pentru șefia DNA şi a acceptat postul de la Bruxelles.

Repere din cariera celorlalți nominalizați

 Alina Bica a fost nominalizată pentru a conduce DIICOT. În prezent, este consilier în cadrul acestei structuri, iar anterior a fost secretar de stat în Ministerul Justiției, sub mandatul lui Cătălin Predoiu. 

Bogdan Licu

2012 - prezent - consilier în cadrul CSM

2006-2012 - membru ales al CSM

2005 - 2006 - procuror la Parchetul Capitalei

1996 - intră în magistratură, la Parchetul de pe lângă Judecătoria

Sectorului 3

Tiberiu Niţu

octombrie 2011 - prezent - inspector la CSM - Inspecţia Judiciară

septembrie 2007 - iunie 2011 - prim adjunct al procurorului general al

României

2006-2007 - procuror la Parchetul Prahova

1995 - intră în magistratură, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti

Codruţ Olaru

ianuarie 2007 - prezent - procuror şef al DIICOT

2005 - ianuarie 2007 - procuror şef la DIICOT - Serviciul Teritorial Bacău

1995 - intră în magistratură, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău  

Asociaţia Judecătorilor a anunţat imediat că nu este de acord cu propunerile făcute de Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei. Magistraţii spun că au fost negocieri politice pentru numirea şefilor de parchete. „Mi se pare inadmisibil ca după ce ne-am angajat în faţa Comisiei Europene să desfăşurăm aceste proceduri, să renunţăm la ele şi să facem nominalizările pe criterii pur politice”, a declarat la Digi24 Natalia Roman, președintele UNJR.

După ce oamenii propuşi de Victor Ponta primesc avizul CSM, propunerile vor ajunge pe biroul preşedintelui Traian Băsescu. Decizia finală îi aparţine.  

Laura Ștefan: Fiecare își asumă politic deciziile pe care le ia

„Nu știu ce s-a schimbat, noi nu ne-am schimbat peste noapte. E o rușine să vină Victor Ponta cu Nițu, respins deja. Nu știu ce s-a întâmplat în activitatea lui profesională. Poate ne spune Victor Ponta ce îl recomandă. Înțeleg că în timpul nopții Ponta și-a dat seama că are persoanele necesare, deci le poate propune”, a spus Laura Ștefan, expert anticorupție.

„Ne-am bătut joc de o țară de procurori, invitați să participe la o procedură de selecție, s-au făcut călătorii prin țară. Astăzi ne lămurim cât de credibilă era procedura și de egală pentru participanți. Urmează analizarea propunerilor de către CSM, apoi o decizie din partea președintelui României. Propunerile sunt făcute de ministrul justiției, iar CSM are un aviz pur consultativ, de care președintele poate sau nu să țină cont”, a explicat ea.

„E opțiunea personală a lui Victor Ponta. Mandatele adoptate ieri de CSM nu sunt în concordanță cu opțiunea lui Ponta, însă fiecare își asumă politic deciziile pe care le ia”, a subliniat ea.

Citiți și:

Ludovic Orban: „Pentru mine, începând de astăzi, Victor Ponta este egal cu Traian Băsescu”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri