Liderii PNL obligaţi de partid să candideze la alegerile locale: Bode, Motreanu, Falcă, Turcan, Gorghiu. Situaţia pe judeţe

Data publicării:
ciuca si liderii pnl
Lideri ai PNL. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Preşedinţii filialelor judeţene PNL sunt obligaţi de conducerea partidului să candideze la alegerile locale, fie pentru funcţia de preşedintele al Consiliului Judeţean, fie pentru primăria reşedinţei de judeţ. Decizia a venit la propunerea eurodeputatului Vasile Blaga, susţin surse liberale pentru News.ro. Astfel, din cei 42 de lideri PNL de organizaţie, nu mai puţin de 27 ocupă astăzi o funcţie în Parlamentul României, în Parlamentul European sau în Guvern.

Cei mai mulţi nu sunt dispuşi să renunţe la mandatele de senatori, deputaţi sau eurodeputaţi pentru o carieră pe plan local, arată News.ro. Oricum, foarte puţini au şanse reale de a câştiga o funcţie relevantă la alegerile locale, susţin sursele citate.

Restul liderilor din teritoriu - primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene - ar fi fost oricum angrenaţi în alegerile locale, chiar şi fără decizia coercitivă a conducerii PNL.

Decizia impusă de la centru a stârnit deja nemulţumiri în filiale.

„E o decizie comunistă. Degeaba candidez eu într-un fief PSD, că n-am nicio şansă. Evaluarea corectă ar fi să vedem scorul pe care îl avea filiala când am preluat eu mandatul de preşedinte şi să analizăm comparativ cu scorul pe care-l scot la primele alegeri. Aşa se măsoară eficienţa. Unii baroni câştigă mereu şefia Consiliului Judeţean, dar la parlamentare pierd jumătate din voturile de la locale, cum s-a întâmplat în 2020. Ce câştigă partidul de aici?”, se revoltă unul dintre liderii de filială PNL.

Dacă decizia partidului se va aplica, nume importante din PNL - Lucian Bode, Dan Motreanu, Raluca Turcan, Alina Gorghiu sau Gheorghe Falcă ar trebui să-şi depună candidatura pentru alegerile locale.

Din 42 de organizaţii judeţene ale PNL, 27 sunt conduse de lideri care nu au funcţii la nivel local. În ordinea alfabetică a judeţelor, aceştia sunt: Gheorghe Falcă (Arad), Alina Gorghiu (Argeş), Mircea Fechet, (Bacău) Adrian Veştea (Braşov), Alexandru Popa (Brăila), Sebastian Burduja (Bucureşti), Marcel Vela (Caraş-Severin), Ciprian Pandea (Călăraşi), Daniel Buda (Cluj), Bogdan Huţucă (Constanţa), Virgil Guran (Dâmboviţa), Ştefan Stoica (Craiova), George Stângă (Galaţi), Dan Motreanu (Giurgiu), Ion Iordache (Gorj), Vetuţa Stătescu (Hunedoara), Alexandru Muraru (Iaşi), Virgil Popescu (Mehedinţi), Ciprian Dobre (Mureş), George Lazăr (Neamţ), Gigel Ştirbu (Olt), Adrian Cozma (Satu Mare), Lucian Bode (Sălaj), Raluca Turcan (Sibiu), Daniel Constantin (Teleorman), Nelu Tătaru (Vaslui), Cristian Buican (Vâlcea). Potrivit deciziei PNL, aceştia ar trebui să candideze la alegerile locale. Mai jos, analiza judeţ cu judeţ.

Alba

Organizaţia judeţeană e condusă de Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean, care va candida pentru un nou mandat, aşadar decizia de la centru nu influenţează cu nimic strategia locală. Pentru Primăria Alba Iulia, din partea PNL va candida actualul primar Gabriel Pleşa, ales în 2020 pe listele USR. Înainte să ajungă primar cu susţinerea USR, Pleşa a activat mai mulţi ani în PNL, fiind chiar viceprimar în mandatele lui Mircea Hava. Liberalii susţin că Ion Dumitrel şi Gabriel Pleşa vor câştiga alegerile locale fără emoţii.

Arad

Preşedintele filialei este eurodeputatul Gheorghe Falcă, care, teoretic, ar trebui să renunţe la cariera europeană pentru a se întoarce în administraţia locală. Falcă a fost primarul Aradului din 2004 până în 2019, când a plecat la Bruxelles. Însă la finalul anului trecut, Gheorghe Falcă a anunţat că Iustin Cionca şi Călin Bibarţ vor fi candidaţii PNL pentru un nou mandat pentru şefia Consiliul Judeţean şi a Primăriei Arad. Surse liberale susţin că Cionca şi Bibarţ sunt pe primul loc în sondajele din Arad. De asemenea, Gheorghe Falcă ar putea candida pentru un mandat de senator sau deputat la alegerile parlamentare din toamnă, fiind şanse mici să mai prindă o poziţie eligibilă pentru Parlamentul European.

Argeş

Filiala judeţeană e condusă de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, care ar trebui să-şi asume o candidatură fie la Consiliul Judeţean Argeş, fie la Primăria Piteşti. Misiunea ar fi cu atât mai dificilă cu cât ambele instituţii sunt controlate în acest moment de PSD, prin tandemul Ion Mînzînă - Cristian Gentea. Potrivit unor surse din conducerea PNL, Alina Gorghiu vizează un loc de eurodeputat, nicidecum unul în administraţia locală.

Bacău

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, conduce organizaţia judeţeană PNL Bacău şi, la fel ca Alina Gorghiu, ar trebui să intre într-o competiţie extrem de dificilă pentru alegerile locale. Consiliul Judeţean Bacău este condus de PSD prin Valentin Ivancea (unul dintre apropiaţii eurodeputatului PSD Dragoş Benea), iar funcţia de primar este ocupată de Lucian Stanciu-Viziteu (USR). Ambii vor candida pentru un nou mandat.

Bihor

Ilie Bolojan, liderul PNL Bihor, va candida din nou la şefia Consiliului Judeţean, deci va bifa şi cerinţa impusă de la Bucureşti. De asemenea, liberalul Florin Birta va intra în cursa pentru al doilea mandat de primar al Oradei, deci Bihorul are şanse mari să rămână fief liberal.

Bistriţa Năsăud

Şeful organizaţiei liberale, Ioan Turc, este şi primarul muncipiului Bistriţa. Prin urmare, este obligat de partid să candideze la alegerile locale pentru al doilea mandat. De partea cealaltă, Consiliul Judeţean este condus, încă din 2012, de social-democratul Radu Moldovan.

Botoşani

Organizaţia judeţeană e condusă de parlamentarul Costel Şoptică. Liberalul şi-a asumat candidatura pentru Consiliul Judeţean Botoşani, deci ar respecta decizia partidului. Însă liderii PNL de la Bucureşti ar vrea să-l înlăture pe Şoptică de la şefia filialei şi să-l instaleze pe omul de afaceri Valeriu Iftime (patronul echipei de fotbal FC Botoşani). În replică, Şoptică i-a cerut lui Iftime să candideze mai întâi la şefia Consiliului Judeţean din partea PNL, în competiţie cu Doina Federovici (PSD), iar în cazul în care va câştiga, va primi ulterior şi funcţia de şef al organizaţiei PNL pe judeţ. Potrivit sondajelor, Doina Federovici ar fi favorită pentru un nou mandat. În cazul în care Iftime ratează şefia Consiliului Judeţean, Costel Şoptică nu va putea fi înlăturat, miza fiind extrem de importantă: şeful organizaţiei judeţene face listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din toamnă. În acest moment, PSD deţine şi Consiliul Judeţean, şi Primăria Botoşani.

Braşov

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, ar trebui să-şi asume o candidatură la locale. Spre deosebire de Alina Gorghiu sau Mircea Fechet, Adrian Veştea vine din administraţia publică şi e cotat cu şanse mari atât pentru Consiliul Judeţean, cât şi pentru Primăria Braşov. Adrian Veştea a condus Consiliul Judeţean din 2016 până în vara anului trecut, când a fost susţinut de PNL pentru funcţia de ministru al Dezvoltării în Guvernul Ciolacu. Surse din PNL susţin că Veştea va candida cu siguranţă la locale, însă trebuie să aleagă între Primărie şi Consiliul Judeţean. Primarul Braşovului este în acest moment Allen Coliban (USR).

Brăila

Organizaţia e condusă de Alexandru Popa, deputat. PSD conduce atât Consiliul Judeţean Brăila - prin Francisk Iulian Chiriac, cât şi Primăria - prin Viorel Dragomir. Aşadar, Alexandru Popa ar trebui să intre într-o competiţie directă cu PSD la nivel local. Chiar dacă este parlamentar, Popa poate candida la alegerile locale fără să renunţe la mandatul de deputat.

Bucureşti

Noul preşedinte al PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, s-a poziţionat deja ca ”a treia cale” pentru Primăria Capitalei în competiţie cu Nicuşor Dan (asumat de USR) şi cu candidatul PSD (care urmează să fie stabilit). În acest moment, Burduja ocupă funcţia de ministru al Energiei. Nu va fi obligat să demisioneze din guvern pentru a candida la alegerile locale.

Buzău

Liberalii l-au numit recent, ca interimar, în fruntea organizaţiei judeţene pe Adrian Mocanu. Înainte de PNL, Mocanu a trecut pe la PSD, UNPR, ALDE şi PMP. Buzăul este fief PSD: primăria este condusă de Constantin Toma (din 2016), iar Consiliul Judeţean de Petre Neagu (din 2015).

Caraş-Severin

Senatorul Marcel Vela conduce organizaţia judeţeană a PNL, prin urmare ar trebui să lase Parlamentul pentru o funcţie pe plan local. În acest moment, Consiliul Judeţean Caraş-Severin e condus de Romeo Dunca, iar Primăria Reşiţa de Ioan Popa, ambii cu susţinere liberală. Dunca şi Popa vor candida în tandem pentru un nou mandat la alegerile locale, în timp ce Marcel Vela ar viza un mandat de europarlamentar, susţin surse din conducerea partidului.

Călăraşi

Senatorul Ciprian Pandea, trecut pe la PSD, e şeful liberalilor pe judeţ şi, la fel ca Marcel Vela, ar trebui să intre în competiţia locală, unde ar urma să înfrunte PSD. Vasile Iliuţă este preşedintele Consiliului Judeţean din partea PSD, în timp ce Primăria Călăraşi este condusă de Marius Dulce, tot social-democrat.

Cluj

Europarlamentarul Daniel Buda este preşedintele organizaţiei PNL Cluj. În acest moment, PNL are atât primarul (Emil Boc), cât şi preşedintele Consiliului Judeţean (Alin Tişe). ”Mai întâi trebuie să vedem dacă Emil Boc vrea să candideze la alegerile europarlamentare. Dacă merge la Bruxelles, Daniel Buda va reveni în ţară. Dacă Boc rămâne primar, Buda mai prinde o tură la Bruxelles”, susţin surse din conducerea PNL pentru News.ro. De asemenea, Alin Tişe e în relaţii reci cu liderii PNL, însă ar putea candida pentru un nou mandat la Consiliul Judeţean.

Constanţa

Deputatul Bogdan Huţucă e liderul PNL Constanţa, organizaţie cu ape tulburi. În 2020, Mihai Lupu a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean din partea PNL, însă anul trecut liberalii i-au retras sprijinul politic. Motivul: procurorii DNA l-au acuzat pe Lupu de luare de mită. PNL a câştigat şi primăria în 2020, prin amiralul Vergil Chiţac, cel care va candida pentru un nou mandat din partea PNL. Aşadar, Huţucă ar trebui să-şi asume candidatura la Consiliul Judeţean.

Dâmboviţa

Senatorul Virgil Guran conduce organizaţia liberală şi, în răspăr cu decizia partidului, a anunţat deja candidatul pentru Consiliul Judeţean: Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean este Corneliu Ştefan (PSD). De asemenea, Primăria Târgovişte este condusă tot de un social-democrat: Cristian Stan.

Dolj

Într-un judeţ controlat politic de PSD, liberalii sunt conduşi de Ştefan Stoica, în prezent deputat. Stoica ar trebui să se lupte pe plan local fie cu Lia Olguţa Vasilescu pentru Primăria Craiovei, fie cu Cosmin Vasile, preşedinte Consiliului Judeţean, tot din partea PSD. Aşadar, misiune imposibilă.

Galaţi

Deputatul George Stângă ar trebui să-şi asume un război politic tot cu PSD pe plan local. Ionuţ Pucheanu este primar PSD în Galaţi încă din 2016, în timp ce Consiliul Judeţean este condus de social-democratul Costel Fotea. În 2020, Fotea l-a învins chiar pe Stângă, la acea vreme susţinut atât de PNL, cât şi de USR.

Giurgiu

Eurodeputatul Dan Motreanu, unul dintre cei mai vechi membri PNL, conduce organizaţia Giurgiu. În 2020, liberalii au câştigat atât şefia Consiliului Judeţean, prin Dumitru Beianu, cât şi Primăria Giurgiu, prin Adrian Anghelescu. Surse liberale susţin că Dan Motreanu vizează un nou mandat de europarlamentar.

Gorj

Senatorul Ion Iordache conduce organizaţia liberală. În 2020, PNL a câştigat Primăria Târgu-Jiu prin Marcel Romanescu, însă primarul liberal a trecut între timp la PSD după o dispută cu Ion Iordache. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj este social-democratul Cosmin Popescu.

Hunedoara

Şefa organizaţiei judeţene este Vetuţa Stănescu, care ar trebui să lase funcţia de deputat pentru o competiţie locală. Consiliul Judeţean este condus de Laurenţiu Nistor (PSD), în timp ce Primăria Deva este condusă de liberalul Florin Oancea. În toamna anului trecut, fostul primar al municipiului Deva, Mircia Muntean, condamnat la 6 ani de închisoare în două dosare şi eliberat în 2019, s-a reînscris în PNL. Muntean a fost primar al Devei timp de patru mandate.

Ialomiţa

Dragoş Soare, primarul din Slobozia, este şi preşedintele organizaţiei judeţene. Va candida pentru un nou mandat şi, astfel, va respecta decizia de la centru. De partea cealaltă, Consiliul Judeţean e condus de social-democratul Marian Pavel, care va candida, la rândul său, pentru încă un mandat.

Iaşi

Deputatul Alexandru Muraru este preşedintele organizaţiei, pe hârtie, însă puterea politică este deţinută de tandemul Costel Alexe- Mihai Chirica. Alexe este preşedintele Consiliului Judeţean, în timp ce Chirica e primar din 2016. În ciuda problemelor penale, ambii vor candida pentru un nou mandat, în timp ce Alexandru Muraru va fi pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor, susţin surse liberale.

Ilfov

Liberalul Hubert Thuma este preşedintele Consiliului Judeţean şi va candida pentru al doilea mandat, aşadar decizia partidului se aplică la Ilfov.

Maramureş

Ionel Bogdan conduce şi organizaţia liberală, şi Consiliul Judeţean. Va candida din nou din partea PNL la alegerile locale. În paralel, liberalii din Maramureş caută un candidat pentru Primăria Baia Mare, pe locul lăsat liber de condamnatul fugar Cătălin Cherecheş.

Mehedinţi 

Virgil Popescu, deputat şi fost ministru al Energiei, conduce organizaţia liberală. Consiliul Judeţean Mehedinţi este în curtea PSD, prin Aladin Georgescu, în timp ce Primăria Drobeta Turnu Severin este condusă de Marius Screciu, tot PSD. Surse liberale susţin că Virgil Popescu ar dori un mandat de europarlamentar, nicidecum în administraţia locală.

Mureş

Ciprian Dobre este preşedintele organizaţiei judeţele PNL şi, totodată, prefectul judeţului Mureş. Dobre a condus Consiliul Judeţean Mureş între 2012 şi 2016. În acest moment, judeţul este condus de Peter Ferenc (UDMR), în timp ce Primăria Târgu Mureş a fost câştigată la alegerile din 2020 de Soos Zoltan, candidat independent susţinut de UDMR.

Neamţ

George Lazăr, secretar de stat în Ministerul Energiei, este preşedintele PNL Neamţ. Liberalii deţin Primăria Piatra Neamţ, prin Andrei Carabelea, în timp ce PSD conduce în acest moment Consiliul Judeţean, prin Ion Asaftei, după fuga lui Ionel Arsene.

Olt

Deputatul Gigel Ştirbu a preluat conducerea organizaţiei PNL Olt după demisia senatorului Liviu Voiculescu. Judeţul Olt este controlat din umbră de Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Consiliul Judeţean este condus de Marius Oprescu (PSD), în timp ce Emil Moţ, tot de la PSD, conduce Primăria Slatina.

Prahova

Iulian Dumitrescu a demisionat din fruntea organizaţiei după ce procurorii DNA l-au pus sub control judiciar într-un dosar de corupţie. Iulian Dumitrescu n-a renunţat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, însă PNL nu-l va susţine pentru un nou mandat din cauza problemelor penale. Deocamdată, conducerea liberală nu a stabilit un interimar pentru filiala Prahova. Actualul primar al Ploieştiului, Andrei Volosevici, a fost ales din partea PNL, însă anul trecut a anunţat că va candida pentru un nou mandat din partea PSD, după un conflict cu Iulian Dumitrescu.

Satu Mare

Filiala e condusă de Adrian Cozma, aflat la primul mandat de deputat. Preşedintele CJ Satu Mare este Pataki Csaba (UDMR), iar primăria e condusă de Gábor Kereskényi, tot de la UDMR.

Sălaj

Preşedintele organizaţiei este Lucian Bode, deputat şi secretarul general al PNL. Liberalii deţin şefia Consiliului Judeţean, prin Dinu Iancu-Sălăjanu, în timp ce partenerii de coaliţie din PSD au Primăria Zalău, prin Ionel Ciunt. Astfel, Lucian Bode ar trebui să candideze fie la Primăria Zalău, fie să-l înlocuiască pe colegul de partid Dinu Iancu-Sălăjanu la Consiliul Judeţean.

Sibiu

Raluca Turcan, deputat şi ministru al Culturii, ar trebui să lase politica naţională pentru o funcţie locală. După plecarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, Astrid Fodor a devenit primar al Sibiului, susţinută de Forumul Democrat al Germanilor, în timp ce Consiliul Judeţean este condus de liberala Daniela Cîmpean. ”Îmi voi depune candidatura pentru încă cel puţin un mandat”, spunea Daniela Câmpean în luna noiembrie.

Suceava

Gheorghe Flutur, unul dintre cei mai importanţi lideri PNL, conduce organizaţia şi judeţul din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean. Flutur va candida pentru un nou mandat (al patrulea) în tandem cu actualul primar al Sucevei, liberalul Ion Lungu.

Teleorman

În judeţul dominat de PSD, liberalii nu au un şef de organizaţie cu puteri depline. Până săptămâna trecută, interimar a fost chiar preşedintele PNL Nicolae Ciucă. Noul şef interimar e deputatul Daniel Constantin. Mulţi dintre primarii din Teleorman aleşi pe listele PNL în 2020 au trecut la PSD. Adrian Gâdea este preşedintele CJ Teleroman, în timp ce Victor Drăguşin este primar în Alexandria. Ambii sunt de la PSD.

Timiş

Alin Nica, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean şi lider al filialei PNL, va candida pentru un nou mandat. Pentru Primăria Timişoara, PNL îl va arunca în competiţia cu Dominic Fritz pe fostul edil Nicolae Robu.

Tulcea

Şeful organizaţiei e primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, care va candida pentru un nou mandat. Judeţul e condus de social-democratul Horia Teodorescu.

Vaslui

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii din vremea pandemiei, e liderul liberalilor din Vaslui. Consiliul Judeţean a fost condus de social-democratul Dumitru Buzatu, pâna anul trecut, când a fost ridicat de procurorii DNA pentru o mită de 250.00 de euro. Primăria Vaslui a fost câştigată tot de PSD, prin Vasile Pavăl, care a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat.

Vâlcea

Deputatul Cristian Buican conduce filiala Vâlcea, judeţ controlat de PSD. Constantin Rădulescu este preşedintele Consiliului Judeţean. Social-democratul şi-a anunţat deja candidatura pentru un nou mandat. Primar în Râmnicu Vâlcea este Mircea Gutău, din partea Partidului Ecologist, dar anunţat de Marcel Ciolacu candidat din partea PSD la viitoarele alegeri.

Vrancea

Cătălin Toma conduce şi organizaţia, şi Consiliul Judeţean Vrancea, după ce, în 2020, l-a învins pe Marian Oprişan. Toma va candida pentru un nou mandat din partea liberalilor. Primar în Focşani este social-democratul Cristi Misăilă.

Harghita şi Covasna sunt judeţe controlate în totalitate de UDMR, fără să conteze în ecuaţia alegerilor locale. Preşedintele PNL Harghita este Sebastian Buzilă, directorul unei societăţi comerciale, în timp ce organizata PNL Covasna e condusă de Olimpiu Florian.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri