Liderii PSD recunosc că discută despre Pilonul II de pensii. Spun că „pentru cetățeni”

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu si liviu dragnea
Liviu Dragnea și Marcel Ciolacu în Parlament. Foto: arhivă Inquam Photos/Octav Ganea

Vicepremierul Marcel Ciolacu a admis, într-o declarație de presă făcută la Neptun, unde PSD are Comitetul Executiv, că social-democrații și, implicit, Guvernul României discută despre soarta Pilonului II de pensii. Liderul PSD spune că o decizie va fi luată cu cifrele pe masă, „pentru cetățenii României”. Dar, tot Ciolacu zice că „au ieșit anumite concluzii” deja.

DRAGNEA CIOLACU 170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_10_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Vicepremierul Marcel Ciolacu susține că discuția despre Pilonul II de pensii nu ar fi pornit de la PSD sau de la Guvern, ci de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

„În ceea ce privește Pilonul II de pensii, nu Guvernul României a pornit această discuție și nu dintr-un interes că nu avem suficienți bani. Deja - colectarea preconizată și cum vedem trendul - nu sunt probleme de bani. Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul președinte Badea și de la domnul vicepreședinte Giurescu. Dânșii, pentru că asta este meseria dânșilor, de-asta sunt plătiți, urmăresc cifrele atât de la Pilonul I, cât și de la Pilonul II de pensii”, a susținut Ciolacu.

Totuși, actualul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, a vorbit, cu subiect și predicat despre desființarea Pilonului II de pensii pe 29 iunie, înainte de a fi învestit, imediat după audierea în Parlament.

„Pilonul II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat. Vor opta între posibilitatea de a le administra statul și să le ofere o pensie sau să fie un privat care să le ofere acest lucru”, declara Mișa, după audierile în Parlament.

Vicepremierul Marcel Ciolacu mai spune, acum, că nu a fost luată încă o decizie, dar admite că deja „au ieșit anumite concluzii”.

Din cifre le-au ieșit (celor de la ASF – n.r.) anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II de pensii. Mai mult decât atât, împreună cu administratorii de la Pilonul II de pensii au avut o întâlnire cu Ministerul de Finanțe. Nu este luată o decizie în ceeea ce privește Pilonul II de pensii. Sub nicio formă nu există desființarea sau marginalizarea. Decizia politică și decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce privește cum este mai bine pentru cetățenii României. Dacă vor avea de câștigat cei înscriși la Pilonul 2 de pensii, decizia va fi luată”, a precizat Ciolacu.

Vicepremierul a mai sugerat că Pilonul II de pensii nu ar fi la fel de eficient ca Pilonul I de pensii, cel gestionat de stat. Mai mult, liderul PSD a făcut referire la situația altor state în care administratorii fondurilor private de pensii ar fi fugit cu banii contribuabililor.

„Nu vrea să intru în detalii în ceea ce privește cifrele pentru că nu sunt eu cel mandatat. Cel mai bine ar trebui cei de la ASF și de la Ministerul Finanțe. Nu e o decizie luată, ne uităm în continuare pe cifre. Există anumite cifre care ne îngrijorează în ceea ce-i privește pe viitorii pensionari care au accesat la (sic!) Pilonul II de pensii (...) Este ceva îngrijorător în ceea ce privește Pilonul II de pensii. Nu ca în alte state. Adică, totuși avem și o parte bună în România, că în alte state (...) au cam fugit cu banii de la Pilonul II de pensii. Nu, la noi sunt banii, dar cred că se pot gestiona mai bine, ca oamenii să aibă o pensie mai mare”, a continuat Ciolacu.

„Nu este o intrare brutală a statului. Pur și simplu, e vorba de eficiență și o decizie, pentru că Guvernul României poate lua această decizie, în favoarea cetățenilor care au accesat”, a mai spus Ciolacu.

Întrebat cum poate fi Pilonul I, de stat, mai performant decât Pilonul II, Ciolacu a răspuns sec: „Uitați, așa reiese din cifre în acest moment”.

Declarațiile vicepremierului Marcel Ciolacu vin în contextul în care presa a relatat, pe surse, că Executivul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, prin care contribuţia la Pilonul II de pensii să fie redusă de la 5,1 la sută, cât este în prezent, la mai puţin de jumătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri