Liderii PSD speră ca Dragnea să nu se întoarcă în partid: „Cred că își dorește multă liniște. Are și probleme de sănătate”

Data actualizării: Data publicării:
Liviu Dragnea face primele declarații după ieșirea din închisoare.
Liviu Dragnea face primele declarații după ieșirea din închisoare. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Primele reacții din Partidul Social Democrat după eliberarea lui Liviu Dragnea au fost unele mai degrabă rezervate, în care liderii partidului vorbesc despre „liniște” și „viață privată”. Purtătorul de cuvânt al PSD Radu Oprea a spus la Digi24 că statutul partidului nu îi permite lui Liviu Dragnea să revină în PSD, în timp ce președintele partidului, Marcel Ciolacu, spune că Liviu Dragnea a avut „o perioadă grea” și „cu siguranță acum are nevoie de liniște”. La ieșirea din penitenciar, fostul lider al PSD a criticat partidul despre care a spus că este condus „de lași”. Dragnea nu a exclus, însă, revenirea în viața politică.

Majoritatea reacțiilor venite din PSD, cu câteva excepții, au fost unele care sugerau că fostul președinte al partidului Liviu Dragnea nu este binevenit în „noul PSD”. 

„Nu voi comenta declarațiile domniei sale. Este o persoană privată și are tot dreptul să își exprime opinii personale. Noul PSD va continua să fie preocupat de problemele reale ale românilor”, a scris președintele PSD Marcel Ciolacu, pe Facebook.

„Noul PSD merge mai departe cu reconstrucţia şi nu îşi modifică direcţia în funcţie de puncte de vedere, chiar dacă vin de la un fost preşedinte”, a spus și președintele Consiliului Național, Vasile Dîncu.

Mesajul PSD pentru Dragnea: Sănătate, bucurie și liniște

Rând pe rând, liderii partidului au transmis că Liviu Dragnea ar trebui să se ocupe de viața privată, de sănătate și să se bucure de „liniște”. 

„Mă bucur pentru Liviu Dragnea și pentru familia lui că își va începe viața normală. Are și probleme de sănătate și va vedea dacă vrea să mai revină. Are dreptul la liniște și la respectul vieții private. (...) Nu cred că în acest moment politica mai este o prioritate pentru el. Unii poate mai visează la revenirea lui și încă mai speră la acest lucru. (...) Prima dată trebuie să vedem ce își dorește Liviu Dragnea. Așa cum îl cunosc, cred că își dorește multă liniște acum”, a mai spus Vasile Dîncu, la Digi24.

Purtătorul de cuvânt al PSD Radu Oprea spune că statutul partidului nu îi permite lui Liviu Dragnea să revină în PSD.

„PSD este reglementat de un statut. Astăzi, în conformitate cu decizia de eliberare condiționată, domnul Drganea nu poate fi membru PSD.”

Potrivit statutului Partidului Social Democrat, nu pot fi membri persoanele lipsite de drepturi electorale, persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau persoanele compromise moral şi politic.

Condamnarea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman i-a adus lui Liviu Dragnea nu numai trei ani și jumătate de închisoare, ci și interdicția exercitării unor drepturi, precum dreptul a alege sau de a fi ales sau de a ocupa o funcție de autoritate.

Dragnea: Nu știu dacă voi înființa un partid

Nici pentru Dragnea revenirea în PSD nu pare o opțiune. În primele declarații făcute din poarta penitenciarului, Liviu Dragnea a spus despre PSD că este un „partid de operetă condus de lași”. De asemenea, acesta a declarat că a găsit PSD „praf. Partid fără personalitate”.

Liviu Dragnea nu a exclus, însă, revenirea în politică și chiar înființarea unui nou partid. „În politică voi intra dacă găsesc răspunsul la două întrebări: dacă mai am cu cine și pentru cine”, a spus fostul lider al PSD, la ieșirea din penitenciar. „Nu știu dacă voi înființa un partid. PSD nu mai e partid”, a mai declarat Dragnea.

Potrivit deciziei de condamnare la închisoare, Liviu Dragnea are o pedeapsă complementară de trei ani prin care îi sunt interzise unele drepturi, printre care dreptul de a alege și de a fi ales sau de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Asta înseamnă că până cel puțin în 2025 lui Dragnea îi sunt interzise drepturile respective. Tot până în 2025 nu poate fi membru PSD, potrivit actualului statut.

Acestuia nu îi este interzis, însă, să fie membru de partid, dacă statutul partidului respectiv îi permite. 

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care ar fi cauza morții lui Andrei Versace. Principala ipoteză luată în calcul de anchetatori
Digi FM
Un cântăreț de 35 de ani a murit electrocutat, în timp ce susținea un concert. Bărbatul era căsătorit de doar...
Pro FM
Britney Spears, noi detalii după divorțul de Sam Asghari: „Nu voi mai fi niciodată cu un alt bărbat”
Film Now
Julia Roberts, fotografie inedită cu soțul ei, la aniversarea a 22 de ani de căsnicie. Fanii: „Dragostea...
Adevarul
Cel mai eficient tratament pentru alcoolici. Cum recunoaștem semnele
Newsweek
Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific
Digi FM
Fostul astronaut Buzz Aldrin, declarații despre Anca, românca pe care a luat-o de soție: „Sunt cel mai...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Primul soț al lui Shannen Doherty, un actor cu trecut întunecat și „un supraviețuitor al cancerului”: Ea a...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...