Liviu Avram: Impresia mea e că Liviu Dragnea nu a câștigat mare lucru din nebunia asta

Data actualizării: Data publicării:
liviu avram la digi24

Jurnalistul Liviu Avram este de părere că schimbarea completului de cinci judecători care îl va judeca pe Liviu Dragnea nu îl va ajuta foarte mult pe liderul PSD, în condițiile în care judecătorii care au fost trași la sorți vineri au dat dovadă atât de severitate, cât și de indulgență, în funcție de cazurile pe care le-au avut de judecat de-a lungul timpului. Jurnalistul spune că, pe termen lung, Curtea Constituțională a României (CCR) pare să își asume competența de a judeca politic acele cauze care au o miză importantă, iar acest lucru va crea niște precedente.

Citiţi şi: Va fi urât!

Liviu Avram: „Povestea asta va trebui să se termine, pentru că astăzi s-a respectat decizia Curții Constituționale, chiar dacă nu o cunoaștem în detaliu, iar motivarea care urmează să vină nu mai are efect asupra componenței completelor, ci asupra efectelor acestei decizii asupra dosarelor deja judecate sau cele în curs de judecată.”

Oana Zamfir: Care ar putea fi impactul acestor completuri?

Liviu Avram: „E riscant să spunem ce impact va avea, contează probele care sunt la dosar. Dacă e să judecăm după figurile care au intrat în completul domnului Dragnea, avem judecători care s-au dovedit mai severi, alții care au fost mai indulgenți cu inculpații. Nu am impresia că Dragnea a câștigat mare lucru din această nebunie pe care a declanșat-o. Domniei sale nu îi convenea primul complet, dar la o apreciere subiectivă și poate nedreaptă, părerea mea este că nu a câștigat mare lucru.”

La domnul Tăriceanu e același complet. Câtă vreme a fost achitat în primă instanță, probabil că probatoriul este mai subțire decât în cazul lui Liviu Dragnea.

Oana Zamfir: A fost o tragere la sorți. De ce a trebui să vedem tot episodul cu CCR?

Liviu Avram: „Se pare că a fost inevitabil, pentru că legea a fost confuză, începând cu 2014. Confuzia a fost lămurită, într-un fel, de către colegiul de conducere al ICCJ, iar CCR a fost pusă să arate că, de fapt, interpretarea dată de ICCJ nu a fost bună și a interpretat ea legea, ceea ce este foarte straniu, pentru că CCR nu interpretează legea.

A fost dorința domnului Dragnea să scape de un anume complet de judecată și pentru asta, așa cum obișnuiește, a pus toate resursele instituționale ale statului la lucru, ca să îi iasă lui pasiența. Eu altă explicație nu am.”

Oana Zamfir: Vor exista consecințe pe termen lung?

Liviu Avram: „Nu, în ceea ce privește ICCJ, poate fi o problemă, cât timp sunt acuzați că au interpretat greșit legea, dar pe termen lung, CCR pierde semnificativ, pentru că în situații similare cu miză mică a refuzat să judece, iar de data aceasta și-a asumat o judecată care nu era de competența ei, și anume de a intrepreta legea. La mize politice importante, CCR joacă politic, mai degrabă decât juridic și constituțional.”

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri