Sari la conținut

MAE: Senatul SUA nu va limita dezvoltarea bazei de la Deveselu. Reacția ambasadei americane

Ministerul Afacerilor Externe susține, sâmbătă, într-o precizare transmisă Agerpres, că Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu, fiind vizate alte capabilități, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română.

Precizarea MAE vine după ce în presă au apărut informații potrivit cărora Senatul Statelor Unite ar fi eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilități la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România.

Potrivit MAE, sistemul de apărare împotriva rachetelor de la Deveselu Aegis Ashore este complet operațional, este bugetat corespunzător și își îndeplinește misiunea atribuită, fiind integrat în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

„Acest sistem strategic și de înaltă performanță al Statelor Unite găzduit de România reprezintă o contribuție majoră a celor două țări la securitatea euro-atlantică. Programul continuă în conformitate cu Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Prevederea din proiectul de lege privind bugetul apărării SUA pe anul 2018 se referea la instalarea unor alte capabilități, de protecție anti-aeriană, suplimentare, și nu se referea la sistemul deja instalat la Baza Militară Deveselu. Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore, ci a vizat alte capabilități, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română, arată MAE.

MAE adaugă că în acest moment proiectul de lege menționat se află în faza de dezbatere la nivelul Congresului.

Ambasada SUA: Sistemul Aegis Ashore România este complet operaţional şi în întregime finanţat

Sistemul Aegis Ashore România este complet operaţional şi în întregime finanţat, a transmis, sâmbătă, Ambasada SUA la Bucureşti, scrie News.ro.

Conform unui comunicat de presă transmis sâmbătă de Ambasada SUA la Bucureşti, sistemul Aegis Ashore România reprezintă o contribuţie foarte importantă a Statelor Unite ale Americii şi a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO (NATO Ballistic Missile Defense)

„Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO, adaugă sursa citată.

Pe aceeași temă