Exclusiv Marcel Boloș: ANAF-ul și-a făcut planul. Nu ne hazardăm cu decizii care pot pune presiune pe deficit

Data actualizării: Data publicării:
bolos la digi24
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a spus luni seara, la Digi24, că pentru a ajunge la deficitul de 3%, România are nevoie de 7 ani.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a spus luni seara, la Digi24, că pentru a ajunge la deficitul de 3%, România are nevoie de 7 ani, acest lucru fiind permis de Comisia Europeană. Ministrul spune că luna februarie vine cu o surpriză plăcută, în sensul ca ANAF-ul a făcut planul pe această lună. „Nu ne hazardăm în decizii care pot pune presiune asupra deficitului bugetar”, a completat Boloș.

Marcel Boloș: Procesul de ajustare fiscală ar fi bine să fie pe o perioadă mai lungă de timp, ca să avem spațiul fiscal necesar.

Comisia Europeană a stabilit prin modificările recente, asupra cărora s-a ajuns la un consens între Consiliu și Parlamentul European, o perioadă de patru ani cu posibilitatea de prelungire până la 7 ani de ajustare a deficitului bugetar.

Atunci când un stat membru implementează reforme și investiții consistente, cum sunt cele ale noastre din PNRR, avem posibilitatea de prelungire pe un termen de 7 ani. Este interesul României ca să nu avem o ajustare de deficit peste noapte.

Ca peste noapte să ai un deficit de 3% ar presupune ca o serie de cheltuieli să dispară din buget. Or, nu cred că ne putem permite ca cheltuielile de funcționare ale statului să fie tăiate.

Avem măsuri în ceea ce privește cheltuielile și nu ne hazardăm în decizii care pot pune presiune asupra deficitului bugetar.

Ne uităm deja la execuţia bugetară care pentru luna ianuarie ANAF-ul şi-a făcut planul de venituri. Luna februarie este o lună surpriză. Este cea mai săracă din an pentru că este nivelul de venituri al bugetului cel mai mic de peste an şi o să vedeţi în curând o surpriză plăcută pentru ceea ce înseamnă realizarea planului de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Avem un plan de venituri al ANAF pe care suntem pe cale să îl realizăm de la începutul anului şi mă bucur că suntem în această situaţie în care, dacă am fi pornit la drum fără măsuri fiscal-bugetare, atunci într-adevăr, aveam un pericol în faţă pe care nu ştiu cum l-am fi trecut.

Este o realitatea ce spune Mugur Isărescu. O realitate pe care am trăit-o de când am preluat mandatul acesta, atunci când se discută o utilizare eficientă a banilor publici.

Nimeni nu dorește ca să raționalizeze procesul de utilizare a fondurilor publice. Avem un sistem fiscal care este printre cele mai avantajoase din UE, în care avem o cotă unică de 10% la impozitul pe venit, avem impozitul pe profit 16%, avem TVA 19%. Este adevărat că avem contribuțiile asupra muncii cele mai mari din UE.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri