Marcel Ciolacu: Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen

Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia

România intră în Schengen, în sfârșit, după 13 ani. Este prima reacție a premierului Marcel Ciolacu, după ce Ministerul de Interne a anunțat că a ajuns la un acord politic Austria pentru intrarea în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând cu martie 2024.

„După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”, a scris Ciolacu pe Facebook.

„La acest proiect național s-a muncit extrem de mult. Le mulțumesc tuturor celor implicați și în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut ușa Schengen părea complet închisă”, a adăugat el.

Reacția premierului vine după ce Ministerul de Interne a anunțat, miercuri seară, că a ajuns la un acord politic cu ministerele de Interne din Austria și Bulgaria pentru extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria cu frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024.

Intrarea în spațiul Schengen s-ar face printr-o formulă etapizată - mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca pe parcursul anului să aibă negocieri pentru intrarea în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri