Marcel Ciolacu: Jaloanele întârziate le vom recupera într-un ritm alert. Vara aceasta reformele au prioritate în fața vacanțelor

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu, premierul României
Marcel Ciolacu, premierul României. FOTO: Facebook Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu salută anunțul Comisiei Europene privind a doua cerere de plată din PNRR. Acesta susține că cele două jaloane întârziate vor fi recuperate într-un ritm accelerat, astfel încât să România să încaseze banii alocați. Oficialul a subliniat că vara aceasta reformele au prioritate în fața vacanțelor pentru angajații la stat. 

"Salut anunțul Comisiei Europene privind aprobarea cererii de plată nr. 2 din PNRR. În urma eforturilor ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene din ultima săptămână am reușit să reducem suma reținută din această tranșă de la 150 de milioane, la doar 50 de milioane de euro. Însă, așa cum am spus și astăzi la reuniunea Consiliului Interministerial de Coordonare a PNRR, nu renunțăm la niciun cent din acești bani! Sunt două jaloane întârziate pe energie pe care le vom recupera într-un ritm extrem de alert, astfel încât România să încaseze toți banii alocați!" a transmis Marcel Ciolacu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Premierul susține că prioritar acum este ca toate jaloanele din cea de-a treia cerere de plată să fie finalizată.

"Prioritatea noastră acum este finalizarea tuturor jaloanelor din cererea de plată nr. 3. Mâine vom mai face un pas și vom vota în Parlament reforma pensiilor speciale", a mai spus acesta.

Premierul a ținut să sublinieze că Guvernul, Parlamentul și toate instituțiile statului implicate în planul național de reforme vor munci oricât este necesar, pentru ca România să avanseze și cu această cerere de plată.

"Vara aceasta reformele au prioritate în fața vacanțelor pentru angajații de la stat!", a conchis Marcel Ciolacu.

România a primit acordul pentru o nouă tranșă de bani europeni, chiar dacă nu și-a îndeplinit toate obiectivele asumate în PNRR. A rămas restantă la capitolul energie, dar tot va lua peste 3 miliarde de euro, a explicat într-un interviu exclusiv Digi24, comisarul european Adina Vălean. Chiar dacă acordul a fost dat azi, banii vor veni abia în septembrie. Iar cele câteva zeci de milioane de euro restante pot fi recuperate și ele în următoarele 6 luni.

Pentru ca Bruxelles-ul să aprobe cererea de plată numărul doi, în valoarea de aproximativ 3,3 miliarde de euro, România a avut de îndeplinit 51 de ținte și obiective. A îndeplinit 49, două dintre țintele asumate, care țineau de Ministerul Energiei, nu au fost îndeplinite. România mai are timp pentru a îndeplini și aceste ținte. Comisia Europeană așteaptă lămuriri de la Guvernul român. Se discută până în septembrie când se vor face plățile, iar ulterior îi mai lasă statului român șase luni pentru îndeplinirea acestor două ținte. Asta înseamnă că în septembrie nu vor intra toate cele aproape 3,3 miliarde de euro, ci vor fi reținuți banii pentru cele două obiective neîndeplinite.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri