Exclusiv Restantă la capitolul energie, România primește doar o parte din tranșa II din PNRR. Adina Vălean: Banii nu sunt pierduți

Data actualizării: Data publicării:
adina valean cu ochelari gesticuleaza
Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. Foto: Profimedia Images

România a primit acordul pentru o nouă tranșă de bani europeni, chiar dacă nu și-a îndeplinit toate obiectivele asumate în PNRR. A rămas restantă la capitolul energie, dar tot va lua peste 3 miliarde de euro, a explicat într-un interviu exclusiv Digi24, comisarul european Adina Vălean. Chiar dacă acordul a fost dat azi, banii vor veni abia în septembrie. Iar cele câteva zeci de milioane de euro restante pot fi recuperate și ele în următoarele 6 luni.

Pentru ca Bruxelles-ul să aprobe cererea de plată numărul doi, în valoarea de aproximativ 3,3 miliarde de euro, România a avut de îndeplinit 51 de ținte și obiective. A îndeplinit 49, două dintre țintele asumate, care țineau de Ministerul Energiei, nu au fost îndeplinite.

România mai are timp pentru a îndeplini și aceste ținte. Comisia Europeană așteaptă lămuriri de la Guvernul român. Se discută până în septembrie când se vor face plățile, iar ulterior îi mai lasă statului român șase luni pentru îndeplinirea acestor două ținte.

Asta înseamnă că în septembrie nu vor intra toate cele aproape 3,3 miliarde de euro, ci vor fi reținuți banii pentru cele două obiective neîndeplinite.

Adina Vălean: Banii nu sunt pierduți

Adina Vălean: România primește finanțarea aproape întreagă pentru tranșa a doua, de fapt majoritară. Mai sunt două proiecte din zona de energie ale căror jaloane nu au fost îndeplinite. Este vorba despre producția de hidrogen și ceva legat de refacerea încălzirii centralizate în mediul urban.
Acolo proiectele nu au fost întreg convingătoare, dar banii nu sunt pierduți pentru că ele se pot rediscuta, mecanismul este destul de flexibil.

Totuși, banii s-au luat proporțional cu numărul de jaloane îndeplinite. Există posibilitatea, în măsura corectării, să se recupereze și bani lipsă.

În particular, PNRR va suferi o renegociere. Va fi deschis și aranjat puțin și atunci poate unele dintre proiectele pe care le considerăm mai puțin realiste în timpul acordat să le scoatem. De ce trebuie regândit? Pentru că în urma crizei energetice s-a hotărât includerea proiectelor REPowerEU, proiecte de infrastructură energetică, pentru a asigura sustenabilitatea de energie.

În PNRR se va mai umbla și e o oportunitate să vedem dac unele lucruri am putea să le înlocuim cu ceva mai repede realizabil.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri