Marcel Ciolacu: „Prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază”

Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu
Ciolacu le cere miniștrilor să fie pregătiți pentru discuțiile de săptămâna viitoare despre PNRRCiolacu le cere miniștrilor să fie pregătiți pentru discuțiile de săptămâna viitoare despre PNRR Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la începutul ședinței de guvern, prelungirea cu două luni a plafonării prețurilor la alimentele de bază. De asemenea, prim-ministrul a anunțat și creșterea costului standard pe copil în creșe, școli și grădinițe. 

„Scopul principal al ședinței de azi este să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este decizia prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creșterea speculativă a prețurilor. Continuarea acestui mecanism cu încă două luni este necesară, fiind un ajutor esențial mai ales pentru cei cu venituri mici.

În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari cu 20%, în medie. În unele cazuri, prețurile ar fi fost cu mult peste acest nivel, de nesuportat pentru majoritatea românilor.

În paralel, vom construi împreună cu marile lanțuri de magazine, cum am și stabilit, un mecanism predictibil pe termen lung. Vrem să ținem prețurile sub control, iar fermierii, producătorii și procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor”, a declarat Marcel Ciolacu miercuri dimineață, la începutul ședinței de guvern.

Mai mulți bani pentru creșe, grădinițe și școli

„Altă măsură importantă este adoptarea contractului-cadru în domeniul sănătății, conform celor convenite la consultările cu medicii de familie. Menținem astfel valorile de anul trecut, atât cele pe pacient, cât și în cazul serviciilor din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate. În perioada următoare voi continua dialogul și cu sindicatele din Sănătate pentru a ajunge la o înțelegere  echitabilă în acest domeniu”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

El a anunțat și creșterea costului standard pe copil în școli și grădinițe.

„Avem vești bune și pentru sistemul de educație. Aprobăm majorări semnificative ale costului standard pe copil în creșă, grădiniță și școală, începând din acest an, atât pentru învățământul de stat, cât și pentru cel particular acreditat. La costul standard pentru cheltuieli salariale creșterea este de 38%, cea mai mare de la introducerea acestui mecanism de finanțare. Există o creștere substanțială și în privința costului pentru formare continuă, bunuri și servicii, de aproape 14%”, a detaliat premierul.

Tot el a anunțat și o investiie de peste 1,5 miliarde de lei în cercetare.

„Și pe lângă educație, în premieră absolută, lansăm azi cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească: 1,6 miliarde lei în 20 de centre de excelență, în domenii de cercetare de vârf.”

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri