Marcel Ciolacu spune că bugetul de anul viitor nu este supraestimat. „România nu a intrat în recesiune”

Data publicării:
ciolacu face declaratii
Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a spus, miercuri, că bugetul pe anul viitor nu este unul supraestimat, precizând că vor fi peste 80.000 de noi locuri de muncă și că România nu a intrat în recesiune. Șeful guvernului mai afirmă că va realiza tot ce şi-a asumat, inclusiv digitalizarea ANAF.

Ciolacu a precizat că salariile bugetarilor vor fi mărite cu 5%, la fel şi cele ale primarilor, deoarece este „anormal” ca angajaţii imediat de sub primar să aibă salariul mai mare decât acesta.

„Important este că avem un buget de stat, important este vom începe cu toate investiţiile din februarie, cei din administraţia locală vor putea din luna februarie să aibă deja buget şi să-şi planifice noile investiţii. Ne vom ţine de toate promisiunile. Cred că e al doilea an cu un buget pe proiecte şi programe, ele au fost selectate cu fiecare ministru. E al doilea an când vom avea creştere economică pe investiţii şi nu pe consum, iar deficitul bugetar va fi la jumătatea cheltuielilor pentru investiţii, ceea ce iarăşi anul acesta s-a întâmplat şi mai mult ca sigur anul viitor”, a spus Ciolacu, la Parlament, potrivit Agerpres.

„Vor fi peste 80.000 de noi locuri de muncă”

Întrebat dacă este un buget supraestimat, el a răspuns că nu.

„Vor fi peste 80.000 de noi locuri de muncă. România nu a intrat în recesiune, în schimb economii mari din Europa, cum este Germania, au avut în primele două trimestre recesiune, lucru care s-a văzut în mod direct şi în industria din România, s-a văzut şi în consumul de energie. În acest moment, lucrurile au intrat într-o nouă etapă şi ştiţi foarte bine că partenerul comercial principal al României în Uniunea Europeană este Germania”, a explicat premierul.

Legat de avizul Consiliului Fiscal potrivit căruia deficitul ar fi subestimat, Marcel Ciolacu a transmis că anul viitor se va termina cu un deficit de 5%.

„Cunoaştem această discuţie, a fost şi anul trecut. S-a spus că vom termina cu 7,3% - 7,8%, până la urmă vom termina anul acesta cu cel puţin 0,5% mai puţin decât anul trecut. Automat, ca să respectăm această regulă, vom termina anul viitor cu 5%, pentru că aşa ne-am angajat şi începem să devenim un stat serios şi responsabil în faţa Uniunii Europene şi a Comisiei că ne ţinem de ceea ce am promis”, a completat prim-ministrul.

Ciolacu: „Eu voi face digitalizarea ANAF”

El a mai spus că va demonstra că va face tot ce şi-a asumat, inclusiv digitalizarea ANAF.

„Pe digitalizare, împreună cu domnul ministru, am făcut un program până în martie. Deja de la 1 ianuarie începe cu e-facturare, deja venim cu sigiliul fiscal. Mi-am asumat, alături de colegii mei, acest buget al României. De fiecare dată vor fi discuţii dacă el este sustenabil sau nu. Voi demonstra că tot ce mi-am asumat, inclusiv digitalizarea la ANAF, nefăcută de 33 de ani. Indiferent dacă nu vor dori sau vor dori, eu voi face digitalizarea ANAF, pentru că s-a ajuns la o concluzie foarte clară că nu mai putem stagna. Dacă vreţi să mă judecaţi, dacă vreţi să-mi reproşaţi ceva, vă rog mult să mă judecaţi pentru lucrurile pe care le-am făcut, nu pentru părerile cuiva sau supoziţiile cuiva”, a adăugat premierul.

Întrebat despre majorarea cu 5% a salariilor primarilor şi preşedinţilor Consiliilor judeţene, Ciolacu a menţionat că a fost o creştere pentru întreg sistemul bugetar.

„În ceea ce priveşte primarii, eu înţeleg că exemplele, normal, sunt primarul general al Capitalei sau un preşedinte de Consiliu judeţean, dar există şi primari de comune. Tot sistemul public primeşte 5%, mai puţin nu vine această majorare la magistraţi, pentru că ştiţi că a avut loc o mărire, nu vine această majorare la profesori, unde îmi cer scuze pentru unii care ne-au judecat că n-am mărit cu 40%, nu pot să tai 10% de la profesori ca să măresc cu 40%, pentru că noi am mărit cu 50%, e greu totuşi să tai. Primarii se raportează la salariul minim de acum câţiva ani. Eu înţeleg discuţia, dar să ştiţi că şi ei sunt oameni la fel ca şi toată lumea. Ce am promis eu şi m-am ţinut de promisiune este că demnitarii nu primesc această mărire”, a indicat prim-ministrul.

Conform lui Ciolacu, este anormal ca angajaţii să aibă un salariu mai mare decât al unui primar.

„Angajaţii imediat de sub primar vor avea salariul mai mare decât primarul. Este un lucru anormal într-o societate normală pe care mi-o doresc şi eu şi dumneavoastră. Trebuie să înţelegem un lucru, un principiu foarte greu: niciun bugetar nu trebuie să aibă salariul mai mare decât preşedintele României. Nu poate să aibă un angajat dintr-o primărie mai mare salariul decât primarul”, a mai explicat Marcel Ciolacu.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...