Mihai Șora, despre situația din România: „Cum am ajuns aici? [...] Rușinea acestor zile va fi greu de șters”

Data publicării:
mihai sora

Filosoful Mihai Șora și-a exprimat dezamăgirea față de situația politică în care se află România și apreciază că „rușinea acestor zile” va fi „greu de șters”, astfel încât imaginea țării să fie reparată.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Prima întrebare este „Cum am ajuns aici?“. Cum s-au insinuat hoția, impostura, servilismul în instituțiile statului și l-au confiscat? Deși importantă și legitimă, rămâne, totuși, întrebarea unui observator, oarecum exterioară dezastrului pe care îl trăiește România în clipa de față. Conștientizarea situației-limită în care te afli nu dă neapărat și soluția practică a ieșirii din ea.

Ce faci mai departe, după ce ai înțeles ce se întâmplă? Sub dictatura comunistă, puteai spera la implozia sistemului, la uzura lui naturală: momentul în care monstrul ajunge atât de șubred, încât un simplu bobârnac îl pune la pământ.

După atâția ani de la căderea comunismului, râdem amar, ca să nu ne pierdem mințile de furie, facem haz de necaz, desenăm oi, strigăm după ajutor, ieșim în stradă, dar monstrul rămâne la fel de alert și mătăhălos, nenorocind tot ce atinge.

Între timp, relațiile româno-nipone au ajuns la nivelul „parteneriatului strategic“. Va fi greu să ștergem rușinea acestor zile, să reparăm imaginea pe care „omologi“ români și bălțați o vor fi lăsat pe retina oaspeților japonezi”, a scris Mihai Șora într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri