Precizările Ministerului Justiției în cazul HG Belina

Data actualizării: Data publicării:
original_sedinta_de_guvern_30_august_2017_31

Ministerul Justiţiei consideră că decizia CCR privind OUG 13 nu se aplică şi Hotărârii de Guvern prin care a fost transferată insula Belina de la stat la Consiliul Judeţean Teleorman.

Tudorel Toader face referire la o decizie a CCR în cazul OUG 13, potrivit căreia membrii Guvernului nu pot fi trași la răspundere pentru adoptarea unor acte normative ”cu putere de lege”. 

În virtutea imunității care însoțește actul decizional de legiferare, care, așa cum Curtea a reținut în prealabil, este aplicabilă mutatis mutandis și membrilor Guvernului, niciun parlamentar sau ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acțiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu putere de lege”, se arată în motivarea CCR din februarie 2017.

Potrivit procurorilor DNA, Hotărârile de Guvern intră în categoria actelor administrative și nu au putere legislativă.

„În ceea ce privește decizia Curții Constituționale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor și ordonanțelor de urgență și nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern”, potrivit DNA.

Potrivit unor informaţii Digi24, Guvernul arată însă că vicepremierul Sevil Shaidehh și ministrul Rovana Plumb nu au comis nicio ilegalitate.  Sevil Shhaideh a făcut o sesizare către premierul Mihai Tudose, cerând să i se spună dacă hotărârile de guvern, la fel ca și legile și ordonanțele, au același regim în ceea ce privește analiza de oportunitate, Potrivit informațiilor obținute de Digi24,

Ministrul Justiției a prezentat astăzi o notă în ședința de guvern prin care a explicat că nu este vorba despre același regim de oportunitate. 

Pe de altă parte, nu a fost luată încă o decizie în privința sesizării Curții Constituționale, în ideea că ar exista un conflict între Direcția Națională Anticorupție și Guvern.

În urmă cu două zile, ministrul Justiției spunea e că nu este treaba procurorilor DNA de a investiga hotărâri de guvern, acestea putând fi atacate doar în contencios administrativ, iar legalitatea lor putând fi lăsată doar la aprecierea unui judecător.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri