Aviz negativ pentru Florin Cîțu. USR a pornit atacul la PNL. Cosette Chichirău a ridicat tonul la audierile din comisie

florin citu ID125633_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Ministrul desemnat al finanțelor, Florin Cîțu, a fost primul membru al Cabinetului Orban 2 audiat în comisiile de specialitate. Comisia a dat un aviz negativ chiar dacă votul din comisie a fost de 18 voturi pentru și 18 voturi împotrivă. 

La precedenta audiere, când a fost învestit primul Guvern Orban, Cîțu a primit tot un aviz negativ, audierea în comisie fiind bruiată la acel moment de fostul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici.

Principalele declarații din comisiile reunite de buget-finanțe

Parlamentarii au dat un aviz negativ, chiar dacă au votat 18 parlamentari pentru și 18 parlamentari împotrivă. Au votat împotrivă parlamentarii PSD, în timp ce parlamentarii PNL, USR, UDMR și Pro România au votat favorabil. Cei de la ALDE nu au fost prezenți în sală în momentul votului.

Întrebările parlamentarilor și răspunsurile ministrului desemnat: 

Eugen Teodorovici (PSD): Nu voi da ocazia presei de cancan de a avea știri. Mi-aș dori foarte mult să spuneți ce ați făcut pentru informatizarea sistemului ANAF până acum. Am văzut ieri un coleg liberal care vorbea cum Brătianu și-a sacrificat avuția pentru a promova România. Dumneavoastră faceți invers. Vindeți ce are România. Cei care s-au apropiat de ceea ce Brătianu a făcut am fost noi, cei din Partidul Social Democrat. La OUG 114 nu ați venit cu un studiu de impact, să ne spuneți cu date ce a fost rau și ce s-a schimbat.

Vreau o comisie de anchetă care să cheme în fața Parlamentului și pe Dăncilă și pe Teodorovici și Orban și pe Cîțu să spune ce a fost și ce au făcut. Ați scos din bufferul de la minister valută, 1,3 miliarde de euro, ca să manipulați piețele și investitorii să luați împrumuturi la dobânzi mai mici. Bugetul din acest an nu se va închide la 3,6%. 

Pavel Popescu (PNL) intervine peste Teodorovici: Încercăm să înțelegem tragedia asta a dumneavoastră, care este tragedia liliacului care nu înțelege dacă este mamifer sau pasăre. Nu știți dacă sunteți liberal sau socialist, la fel cum nu știți dacă puneți întrebări sau dacă dați sfaturi.

Florin Cîțu: Domnul Teodorovici când e senator e liberal, când e ministru e socialist. OUG 114 a venit fără niciun fel de studiu de impact. Cu mare drag vorbim în orice comisie doriți. Facem acea comisie de anchetă și venim cu datele. Spuneați de buffer, vă spun că e mai mare cu 3 miliarde de euro decât l-ați lăsat dumneavoastră.

Adrian Todoran (PMP): Veți renunța la banii dați partidelor ca să puteți plăti alocațiile copiilor?

Florin Cîțu (despre finanțarea partidelor politice): Am tăiat subvențiile partidelor cu 30%. În mijlocul unui an cu alegeri nu puteai să tai de tot banii partidelor. Pentru dublarea alocațiilor este nevoie de 7 miliarde de lei, nu pot fi acoperiți din banii pentru partide.

Florin Cîțu (despre ANAF): Am găsit un ANAF nereformat. Erau controale care durau luni sau chiar ani de zile. Cum s-a putut ca pâna azi să nu se informatizeze ANAF? Rambursările de TVA erau întârziate. Dacă vom ajunge să putem face plăți printr-o aplicație pe telefon, eu sunt mulțumit că mi-am făcut treaba.

Tanczos Barna (UDMR), atacă USR: Apreciez modul în care domnul Cîțu a înțeles din prima zi că nu trebuie să aplice o terapie șoc a economiei. Că nu e o soluție să crească taxele și impozitele. Văd că e criticat de USR. PSD si PNL au avut la un moment dat responsabilitatea guvernarii.Dumneavoastră nu ați avut încă această responsabilitate  și din acest motiv sunteți partidul zero. Zero responsabilitate și zero rezultate. Eu aș vrea să aud de la domnul Cîțu despre finanțările din zona rurală, despre programul Start Up Nation, pentru că asta înseamnă responsabilitate.

Florin Cîțu: Investițiile sunt. Am construit un buget care crește investițiile. Până acum erau aprobate proiecte pe hartie și banii pentru investiții erau mai apoi redirecționați. Noi nu vom face acest lucru. Ați văzut și cu FDI, noi am spus de la început că nu e corect ce se întâmplă acolo, acum a intrat pe fir și DNA.

Florin Cîțu (despre politica fiscală): Reducem deficitul prin reducerea cheltuielilor. Probabil vom merge și către partea de venituri, prin creșterea acestora prin reformarea ANAF. Nu vom creștem taxe și impozite. Nu umblăm la ele în 2020. 

Florin Cîțu (despre dublarea alocaților): Nu aveam cum să o facem până la prima rectificare, însă trebuie să știți că și dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor au fost aprobate de Parlament fără sursă de venit. 

Claudiu Năsui (USR): Mi se pare că odată ce ați fost în postura de ministru nu ați mai făcut lucrurile pe care spuneați că le veți face. Creșterea excesivă a deficitul este cea mai mare problemă. Aveți și dvs partea de vină, deși 10 luni a fost la butoane Eugen Teodorovici. Pentru 2020 ați propus un buget cu un deficit foarte mare. De ce ați făcut această creștere suplimentară de cheltuieli în 2020?

Florin Cîțu: Eu sunt primilul care sunt frustrat pentru că nu am putut să fac mai mult, pentru că situația pe care am găsit-o acolo era foarte gravă. Pentru 2020 am avut și discuții cu Comisia Europeană. Am ales un ritm gradual de reducere. Dacă vom avea rezultatele pe care le-am avut în ianuarie vom scădea sub 3,6% deficit bugetar. Planul pe care noi îl propunem de reducere graduală a deficitului e un plan credibil. Ce s-a putut face pentru reducerea cheltuielilor am făcut. Dar acum Parlamentul ne subminează din interior și desface ce noi am făcut.

Roxana Pațurcă (PSD): De ce a trebuit să plătiți anticipat plata rachetelor și banii către frații Micula?

Florin Cîțu: Instituțiile statului român, Romatsa, aveau conturile blocate. A trebuit să facem plata către frații Micula care începuseră să ne execute. Ca principiu, noi suntem un partid onest. Noi nu amânăm facturi. Ce avem de plătit, plătim. Și asta s-a văzut pentru că sectorul privat a dat înapoi în ianuarie mai mult decât în anii trecuți. Asta se întâmplă când ești un partener serios. Cât despre rachete, avem un parteneriat serios în vest, nu facem pareneriate cu estul.

Marius Budăi (PSD): Spuneți cu subiect și predicat dacă de la 1 septembrie veți majora valoarea punctului de pensie.

Florin Cîțu: Știți foarte bine că ministerul Finanțelor se ocupă cu alocarea bugetului. Aplicarea legii pensiilor este la ministerul Muncii. Dar nu mă ascund de răspuns. trebuie să înțelegem de ce dvs nu ați vrut să plătiți pensiile de la 1 ianuarie. Despre pensii, banii sunt în buget. 

Cossete Chichirău (USR): Ați tocat PSD că face promisiuni electorale dar mi se pare că ați implementat aceeași tactică. Vă e frică să implementați soluții bune pentru România pentru că pierdeți voturi. Noi aici votăm un blat politic. Ați sacrificat alegerile în două tururi pentru anticipate. Când veți face un blat pentru Autostradă în Moldova, când veți face blat pentru digitalizarea administrației, când veți face un blat pentru spitale? (Din sală: De ce nu ați intrat la guvernare?) Chichirău: Noi am vrut să intrăm la guvernare. Domnul Cîțu vreau să îmi spuneți cum să votez ca să stric acest blat politic?

Florin Cîțu: A fost o întrebare politică. Obiectivul nostru îl reprezintă alegerile anticipate și alegeri în două tururi. Ne-am asumat asta, nu a trecut în parlament din cauza moțiunii de cenzură. Vrem să ajungem la anticipate pentru că cu această majoritate în parlament nu poți să rezolvi problemele. E nedrept să spuneți că nu au fost aprobate la buget amendamentele USR. 

Daniel Zamfir (PSD): Domnul Cîțu nu vrea să fie ministru, pentru că vrea să fie respins de parlament, deci întrebările sunt inutile, dar trebuie să știm și noi de ce s-a împrumutat pe 30 de ani din banii românilor, la o dobândă mai mare decât s-a împrumutat Grecia.

Florin Cîțu: Grecia are surplus la buget din 2016, România are deficit, de aceea Grecia se împrumută mai ieftin. Anul trecut au fost împrumutați 5 miliarde de euro, unele sume împrumutate la scadența la care ne-am împrumutat și noi acum. Anul acesta am făcut economie din dobânzi. În 2019 ne-am împrumutat la dobândă de 2% pentru 12 ani, la 30 de ani noi ne-am împrumutat la 3%, anul trecut împrumuturile scadente la 30 de ani erau la dobândă de 4%. Ne împrumutăm pentru 30 de ani pentru că e mai ieftin.

Prezentarea inițială a lui Florin Cîțu: 

-Audierea trecută a degenerat, ar fi bine ca astăzi să nu mai permiteți acele derapaje. Eu sunt aici pentru un dialog civilizat.

-Din programul de guvernare au fost câteva lucruri pe care deja le-am făcut. În primul rând OUG 114, până la urmă a fost rezolvată prin OUG, a fost eliminat split TVA, supraimpozitarea part-time și supraacciza la carburanți.

-Rectificarea bugetare pe 2019 s-a bazat pe execuția bugetară la 10 luni care arată un deficit mai mare decât ținta pentru finalul anului. Veniturile la 9 luni erau cu 19 miliarde de lei mai mici față de planul estimat. 

-Există un singur caz de cheltuială suplimentară, cazul Nicula. 

-Bugetul pentru anul 2020 se bazează pe anul 2019. Anul trecut am spus că ținta pentru anul 2020 este de sub 3% deficit, nu am putut să facem acest lucru din cauza situației pe care am găsit-o.

-Filozofia în spatele bugetului pentru 2020 este puțin diferită pentru investiții pentru că am alocat jumătate din bani din fonduri europene, jumatate din bani de la buget.

-Anul trecut cheltuielile cu investițiile erau la 2,7% din PIB. În ultimele luni le-am adus la peste 4% din PIB.

-Pentru 2020 continuă informatizarea ANAF. Deja a trecut OUG care permite ridicarea propririlor automat. Ordinele de plată electronice și reorganizarea ANAF sunt lucruri care până acum nu s-au făcut. Am redus numărul vicepreședinților și a inspectorilor. Antifrauda trebuia să fie reorganizată.

-Continuă în 2020 programul de împrumut. Știți foarte bine că strategia de planificare a împrumuturilor a fost publicată anul trecut în august, anul acesta o vom publica în martie.

-Aș vrea să vă spun pe ce se duc aceste împrumuturi. Se plătesc lunar cheltuieli de personal de 9 miliarde de lei, pensii de peste 10 miliarde, se asigură subvențiile pentru agricultori. Aceste sunt cheltuieli pe care le facem lunar.

-Vom conecta casele de marcat la sistemul ANAF, un lucru simplu care nu a vrut să se facă până acum.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că parlamentarii PNL vor vota favorabil în comisiile de specialitate, urmând ca la votul din plen, programat săptămâna viitoare să se abțină de la vot, pentru a duce la respingerea guvernului, astfel încât să fie deschisă calea anticipatelor.

Ludovic Orban i-a anunțat luni pe miniștrii că nu va veni cu ei la audieri pentru că „după 3 luni nu mai au nevoie de dădacă”. Premierul le-a atras atenția că vor fi atacați de parlamentarii din opoziție și i-a sfătuit să nu fie aroganți.

Programul audierilor miniștrilor propuși în guvernul de sacrificiu Orban 2

Potrivit programului aprobat de Birourile reunite ale Legislativului, luni intră la audieri Florin Cîţu - ministrul propus al Finanţelor (ora 12,00), Costel Alexe - ministrul propus al Mediului (ora 13,00), Nicolae Ciucă - ministrul propus al Apărării Naţionale (14,00) şi Marcel Vela - ministrul propus al Afacerilor Interne (15,00).

Marţi, sunt aşteptaţi în comisiile parlamentare reunite, pentru audieri, Virgil Popescu - ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (ora 9,00), Ion Ştefan - ministrul propus al Dezvoltării (10,00), Ionuţ Stroe - ministrul propus al Tineretului şi Sportului (12,00), Cătălin Predoiu - ministrul propus al Justiţiei (13,00), Monica Anisie - ministrul propus al Educaţiei (14,00), Bogdan Aurescu - ministrul propus al Afacerilor Externe (15,00) şi Bogdan Gheorghiu - ministrul propus al Culturii (ora 16,00).

În cea de a treia zi de audieri, programate de Parlament, miercuri, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00), Victor Costache - ministrul propus al Sănătăţii (10,00), Marcel Boloş - ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00), Violeta Alexandru - ministrul propus al Muncii (13,00) şi Lucian Bode - ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00).

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate