Ministrul Muncii: Cu pensia minimă, un vârstnic nu reuşeşte să-şi asigure necesităţile. Vrem o creștere care să se simtă

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 20 IUL 2023
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, referitor la pensiilor românilor, că vârstnicii cu venituri minime au dificultăţi în contextul preţurilor mari şi nu reuşesc să îşi asigure necesităţile. Ea a mai spus că dorinţa membrilor Guvernului este de a finaliza reforma şi legea pensiilor cât mai rapid şi să existe o creştere a pensiei minime, însă nu a avansat o cifră.

„Cu pensia minimă, un vârstic nu reuşeşte să-şi asigure necesităţile! Ne dorim să finalizăm un act normativ legat de pensii cât mai repede. Dorim, bineînţeles, să avem o creştere care să se simtă în cazul pensiei minime. În ceea ce priveşte legea pe care o pregătim, acesta este punctul principal. Valoarea de majorare o vom anunţa odată ce cercetarea din partea Băncii Mondiale va fi finalizată. Nu mai este mult până la atunci”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, miercuri la Antena 3 CNN, potrivit News.ro.

Ministrul Muncii a mai spus că legea pensiilor este o prioritate a instituţiei pe care o conduce şi a adăugat că vor avea loc discuţii în acest sens, joi dimineaţă în format online, cu o echipă a Comisiei Europene.

„Anul acesta am avut o majorare (a pensiilor - n.r.) de 12%, se va spune că este una mică, dar am ţinut cont de pragul inflaţiei din anul 2022 şi s-a mărit chiar cu mai mult de atâtAvem două priorităţi la ministerul Muncii. Prima este Legea pensiilor, atât din sistemul public, cât şi pensia din serviciu. Lucrăm continuu, chiar mâine vom avea o întâlnire o echipă de la Comisia Europeană, la ora 11.00, în format online, pentru a pune la punct mai multe detalii. Colaborăm continuu, atât cu Comisia Europeană, cât şi cu Banca Mondială”, a explicat Bucura-Oprescu.

Ea a mai afirmat că există „două posibilităţi cu Legea pensiilor, dacă aceasta nu va fi gata la timp, vom respecta legea cea veche şi vom majora în raport cu rata inflaţiei”.

„Nu vrem să formăm românilor iluzii, aşteptări, dar în scurt timp vom anunţa noi informaţii. O pensie medie este în jur de 2.000 de lei, dar eu îmi doresc o pensie cât mai mare pentru români, nu pot spune cât să fie o pensie decentă. Dar trebuie să ţinem cont de ceea ce poate statul român acum. O pensie decentă depinde foarte mult de necesităţile fiecărui pensionar”, a concluzionat ministrul Muncii.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri