Misterul „preotului din Pacopampa”. A fost îngropat cu fața în jos, iar în mormântul lui erau accesorii făcute din oase de om

Data publicării:
„preotul din Pacopampa”, preotul îngropat în Peru acum 3.000 de ani.
Misterul „preotului din Pacopampa”, preotul îngropat în Peru acum 3.000 de ani. Foto: Profimedia

Un mormânt ciudat a fost dezgropat în Peru. În interiorul camerei funerare, rămășițele vechi de 3.000 de ani ale unui înalt lider spiritual, supranumit „preotul din Pacopampa”, au fost găsite cu fața în jos, cu picioarele încrucișate, relatează Business Insider.

Deși sunt necesare mai multe studii pentru a determina cu exactitate semnificația acestei poziții în civilizația antică, oamenii de știință cred că ar fi o încercare a comunității de a se proteja împotriva puterii preotului din viața de apoi.

Dar situl arheologic ascunde mistere mai profunde, deoarece rămășițele preotului au fost găsite alături de artefacte despre care se crede că ar fi fost făcute din oase umane și simboluri care ar fi aparținut unei religii care venera animalele prădătoare.

„În Anzi se găsesc adesea morminte cu oameni îngropați cu fața în jos”, a spus Yuji Seki, liderul Proiectului Arheologic Pacopampa, pentru Insider.

Seki, de asemenea profesor emerit la Muzeul Național de Etnologie din Japonia, a spus că raționamentul pentru poziția corpului „s-ar putea să fi fost o teamă de cineva cu abilități puternice, dar nu se știe sigur”.

În cazul altor morminte, practica de îngropare a rămășițelor cu fața în jos a fost atribuită de cercetători unui ritual de înmormântare marcat de superstiții pentru a împiedica decedatul să se întoarcă din morți, la fel ca în cazul unei fete din epoca medievală găsită în Anglia.

Seki a adăugat că picioarele încrucișate sunt considerate un gest cu semnificație religioasă, deoarece sculpturi similare în piatră din epocă (3.000 - 50 î.Hr.) înfățișează figuri religioase în diverse ipostaze, cu picioarele încrucișate.

Scheletul preotului din Pacopampa a fost găsit singur într-un mormânt masiv, în cadrul unui proiect arheologic la scară largă început în 2005, în baza unui acord academic între Muzeul Național de Etnologie din Japonia și Universitatea Națională San Marcos din Peru.

„Judecând după spațiul întins, cu o singură persoană într-o goapă mare, se poate deduce că a fost o persoană importantă. E neobișnuit și faptul că defunctul a fost așezat în jumătatea de est a gropii, iar ofrandele de înmormântare în jumătatea de vest. După așezarea preotului, mormântul a fost umplut cu pământ care conținea cantități mari de material carbonizat și cenușă, precum și multe artefacte arheologice”, a spus Seki.

Printre artefactele îngropate împreună cu „preotul din Pacopampa” se numără un vas împodobit cu linii sculptate și o ștampilă decorată, care era înmuiată în vopsea și folosită pentru a împodobi trupurile oamenilor care aparțineau elitelor. Și acestea au fost găsite așezte cu fața în jos, la fel ca rămășițele.

În apropierea corpului a fost descoperit un artefact despre care se crede că este făcut din os uman.

Considerat inițial a fi un tupu, un ac tradițional andin car împodobea veșmintele femeilor, Seki a spus că două boluri mici cu laturile ușor curbate au fost excavate ulterior în imediata apropiere și este posibil ca artefactul osos să fi fost folosit pentru a ridica sau amesteca obiectele conținute în acele recipiente.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri