Sari la conținut

Monitorul Oficial a revenit în subordinea Camerei Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat vineri cu 184 voturi „pentru” şi 46 de abţineri un proiect de lege iniţiat de PNL şi USR de trecere a Monitorului Oficial de la Guvern în subordinea Camerei, scrie News.ro.

170920_parlament camera deputatilor PLEN_REUNIT_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

„Regia Autonomă Monitorul Oficial se organizează ca regie autonomă sub autoritatea Camerei Deputaţilor”, se arată în iniţiativa legislativă adoptată vineri de deputaţi.

Astăzi, liderul deputaților PNL a cerut retrimiterea la comisie a acestui proiect, însă propunerea a fost respinsă. 

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, Senatul respingând proiectul în luna octombrie.

Iniţiativa a fost depusă la Parlament în luna iunie şi a fost semnată de mai mulţi parlamentari PNL şi USR.

Monitorul Oficial s-a mai aflat în subordinea Camerei Deputaţilor până în 2012, când a fost trecut la Guvern prin ordonanţă de urgenţă de către premierul Victor Ponta înaintea suspendării din funcţie de preşedintelui Traian Băsescu.

Miza revenirii la Camera Deputaților

Monitorul Oficial a fost în centrul a două mari scandaluri în anul 2017. În luna ianuarie, în contextul emiterii OUG 13 de către Guvernul Grindeanu, dacă Monitorul Oficial era în subordinea Camerei Deputaților, era mai dificl ca ordonanța să fie oprită. De asemenea, Mihai Busuioc, când a ocupat funcția de secretar general, a refuzat să contrasemneze - semnătura acestuia fiind obligatorie pe orice ordonanță a Guvernului - demiterea sa. 

Constituția României prevede că o lege adoptată de Parlament intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.