Exclusiv Motreanu, după ce Ciolacu a cerut discuții la nivel „restrâns” în coaliție: „Coaliția e între PNL și PSD, nu între Nicu și Marcel”

Data publicării:
MOTREANU PNL GIURGIU
Dan Motreanu, europarlamentar și lider PNL. FOTO: Inquam Photos

Prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, a declarat, duminică seară, în emisiunea Briefing, cu Liliana Ruse, că PNL se va prezenta în continuare „în formulă completă” la ședințele de coaliție, deși premierul Ciolacu a cerut ca la acestea să se prezinte un număr mai restrâns de lideri, după scandalul cu Rareș Bogdan. Motreanu mai spune că coaliția „e între PNL și PSD, nu între Nicu și Marcel”.

Liliana Ruse: Am avut, recent, un război al vorbelor, dar și un război politic între colegul dumneavoastră, Rareș Bogdan, și premierul Ciolacu. Atât de tare s-a supărat premierul încât a spus ca la ședințele coaliției să vină un număr restrâns de lideri. Dumneavoastră sunteți pe lista bună a premierului Ciolacu?

Dan Motreanu: Nu știu dacă sunt pe lista bună, din declarații înțeleg că nu, dar eu știu că această coaliție e formată între PNL și PSD, nu între Nicu și Marcel și dacă PSD-ul, și s-a exprimat de atâtea ori, acționează doar prin raționamentul și vocea președintelui de partid, în PNL există o altă cultură organizațională și suntem o echipă, suntem aleși de un congres și la aceste dicuții, potrivit mandatului pe care l-am primit din partea partidului vom merge toți cei care suntem în măsură să reprezentăm PNL, deci merge în echipă completă – președinte, patru prim-vicepreședinți și secretari generali.

Liliana Ruse: Păi și dacă premierul Ciolacu o să spună că nu vrea să discute în această formulă?

Dan Motreanu: Păi nu putem fi în această situație pentru că există un mandat din partea PNL și în acest sens am înțelege că nu mai vrea să se înțeleagă și să se întâlnească cu PNL.

Liliana Ruse: Aveți aceeași percepție ca Rareș Bogdan, că e din ce în ce mai insuportabilă alianța cu PSD?

Dan Motreanu: Evident că într-o coaliție și mai ales într-o coaliție între noi și PSD care nu am candidat împreună pe un proiect politic, e din ce în ce mai greu să guvernăm împreună pentru că ne despart foarte multe lucuri.

PNL a candidat cu un alt program de guvernare, are o altă structură a electoratului și fiecare încearcă să-și apere propriul electorat și propriile principii și viziuni politice și de guvernare.

Putem spune că astăzi principalul schelet al programului este PNRR, pe care PNL l-a făcut cu USR, iar PSD l-a și criticat.

Există foarte multe neînțelegeri, dar s-au armonizat pentru că și contextul internațional și cel intern impun o stabilitate în acest moment.

Nu e nicidecum o strategie de campanie, s-a ajuns la conflict și vor mai fi conflicte în perioada următoare, e clar că PNL are propriile proiecte politice și va ține ca ele să fie implementate. E evident că trebuie făcute concesii de ambele părți pentru că altfel nu poate să meargă o guvernare.

(...)

Repet, suntem într-o conjuntură destul de complicată și, în acest moment, nu există o altă posibilitate de guvernare, e nevoie de stabilitate și e evident că avem nevoie de banii care vin de la UE. Asta nu înseamnă că nu sunt discuții pentru că PNL are propriul electorat, propriul program de guvernare și propriile valori și principii.

Liliana Ruse: Așa cum descrieți relația cu PSD, sunteți, practic, condamnați să rămâneți împreună până la alegeri și pentru că nu se va schimba prea curând contextul internațional la care ați făcut referire, l-aș cita pe colegul dumneavoastră, Robert Sighiartău, au mai fost și alții care au spus – „E timpul să scoatem PSD de la guvernare”. Marcel Ciolacu ne-a transmis că în momentul în care liberalii încearcă vreo mișcare de părăsire a guvernul, domnia sa își va depune mandatul.

Dan Motreanu: E și obligat să-și depună mandatul pentru că este o schimbare a configurației politice a guvernului și domnul Ciolacu va trebui să-și depună mandatul oricum. Nu știu dacă-l avantajează acest lucru pentru că în momentul în care-și va depune mandatul nu cred că va mai fi nici președintele PSD.

Liliana Ruse: Adică se vor supăra pesediștii pe el și îi vor lua șefia partidului?

Dan Motreanu: Există și această posibilitate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri