Orban: Soarta comunităților locale nu trebuie decisă de turiști politici, care primesc în ziua votului viza de flotant

Data publicării:
BUCURESTI - ALEGERI PREZIDENTIALE 2019 - VOT - PRIMUL TUR
INQUAM Photos/Alberto Grosescu

Premierul Ludovic Orban spune că acordarea vizelor de flotant ar trebui sistată în momentul în care începe procedura electorală, pentru că soarta localităților trebuie decisă de comunitățile locale, nu de „turiști” politici. El a precizat că nu renunță la prevederea care nu permite cetățenilor cu viză de flotant de mai puțin de 90 de zile să voteze decât la adresa anterioară și că este dispus să o modifice „puțin”.

„Eu cred că soarta comunităților locale trebuie decisă de comunitățile locale, nu de turiști politici, care primesc în ziua votului viza de flotant, apoi nu le mai pasă, lasă pe capul locuitorilor comunității un primar care nu își face treaba. Fie menținem textul ăsta, fie reducem puțin perioada. Cel mai probabil ar trebui ca de momentul stabilește data alegerilor și începerea procedurii electorale, în mod normal ar trebui sistată acordarea de viză de flotant”, a spus Ludovic Orban.

În proiectul privind alegerea primarilor în 2 tururi, pe care Guvernul își angajează răspunderea, se prevede că cetățenii care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înainte de alegeri să poată vota doar în localitatea în care au avut anterior reședința. Propunerea a nemulțumit USR, care spune că mulți dintre alegătorii săi a fi împiedicați să voteze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri