Partidul Social Democrat, la primul congres fără mize. Victor Ponta, o reconfirmare

Data publicării:
victor ponta

Adversarul lui Victor Ponta este Andrei Alexandru, fost purtător de cuvânt al fostului preşedinte al Senatului Nicolae Văcăroiu. Rămas fără slujba de la Senat, şi-a făcut un obicei din a-i contesta pe liderii PSD prin scrisori deschise şi din a-şi depune candidatura la cea mai înaltă funcţie în partid.

Digi24 şi Digi24.ro transmit cele mai importante momente ale celor două zile de Congres PSD.
Fotoliul lui Adrian Năstase rămâne neatins

Nici în eşalonul doi al partidului nu se poate discuta de o schimbare de gardă, întrucât pentru funcţiile cheie există doar candidaţi unici. Ca să evite o eventuală dispută internă, PSD nu scoate însă la concurs funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, deţinută de Adrian Năstase până la momentul arestării. Postul îi este rezervat lui fostului premier, proaspăt eliberat din închisoare, care îl va reprimi în momentul în care îşi va recăpăta drepturile civile.

„În perioada cât a lipsit Adrian Năstase la noi a fost un gol imens şi sper să aibă putere să îl umple la loc. Adrian Năstase este un simbol. Ne-a dat mereu lecţii de viaţă şi ne dă şi acum. Funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional rămâne vacantă ...nu ne poate obliga nimeni”, a spus Liviu Dragnea, secretar general al PSD.

La rândul său, Miron Mitrea a menţionat că e normal ca Adrian Năstase să fie la PSD: „E la Congresul PSD, e chiar un act de normalitate. Faptul că nu poate candida şi e invitat, asta e o anormalitate”.

De altfel, Victor Ponta declara pe 11 aprilie, la Digi24, că „toţi foştii preşedinţi ai partidului – domnul Ion Iliescu, domnul Oliviu Gherman, domnul Adrian Năstase si domnul Mircea Geoană – vor avea o prezenţă şi un loc special, pentru că e vorba de foştii preşedinţi ai partidului”.

O noutate a acestui Congres este reintroducerea funcţiei de preşedinte executiv, special pentru Liviu Dragnea.

Mai sunt alese opt funcţii de vicepreşedinte pe domenii de activitate, dar şi cinci funcţii de vicepreşedinte destinate femeilor social-democrate.

Un potenţial moment gri

Congresul ar putea fi umbrit de un singur moment: împărţirea celor opt funcţii de vicepreşedinţi regionali. Pe regiunea Sud-Est, această funcţie este dorită atât de Marian Oprişan, cât şi de Nicuşor Constantinescu. Au mai existat divergenţe între cei doi lideri locali atunci când Marian Oprişan a devenit liderul preşedinţilor de Consilii Judeţene, funcţie la care candida şi Nicuşor Constantinescu.

Fuziunea cu UNPR, nici un motiv de grabă

Nici aşteptata fuziune cu Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), anunţată de anul trecut, nu se mai produce. Are loc doar o rezoluţie în favoarea fuziunii, în perspectiva căreia sunt înfiinţate două funcţii de vicepreşedinte. „Nu a mai fost o chestiune urgentă, pentru că noi oricum colaborăm bine. Nu mai e motiv de grabă. Sincer, funcționăm foarte bine”, mai spunea Victor Ponta joia trecută la Digi24.

Congresul hi-tech: Votul electronic, premieră în politica partidelor

Congresul PSD va experimenta votul electronic, o premieră absolută în viaţa partidelor româneşti, aşa că unul dintre cele mai tensionate momente, cel al alegerilor, se va consuma în mai puţin de o oră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri