Pliantele AUR de la SNSPA au ajuns în Parlamentul European. Victor Negrescu: Un partid extremist incită la ură în universităţi

Data actualizării: Data publicării:
victor negrescu
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Foto: Arhivă Digi 24

Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie din Parlamentul European, Victor Negrescu, şi-a exprimat în plenul legislativului european de la Strasbourg solidaritatea cu profesorii şi studenţii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din București, după atacurile lansate de AUR, solicitând sprijinul Comisiei Europene. Un partid extremist a decis să politizeze educaţia, promovând în universităţi materiale de propagandă politică de tip fascist, prin care se incită la ură şi se atacă în mod direct cadrele didactice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, a transmis eurodeputatul Victor Negrescu.

„În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie din Parlamentul European sunt solidar cu colegii mei profesori din cadrul SNSPA şi cu studenţii universităţii şi solicit Comisiei Europene să reacţioneze public la aceste tipuri de acţiuni anti-democratice, direcţionate împotriva educaţiei. Orice pas înapoi în ceea ce înseamnă protejarea libertăţii de gândire din mediul academic înseamnă un pas înapoi în protejarea democraţiei şi a valorilor europene”, a declarat eurodeputatul român, Victor Negrescu, potrivit News.ro.

Reprezentantul României în Parlamentul European a criticat vehement promovarea mesajelor care incită la ură şi încălcarea autonomiei şi libertăţii de exprimare academice.

„Trebuia să vorbesc astăzi despre viitorul Europei şi propunerea franco-germană de reformare a UE. Dar ceea s-a întâmplat cu ocazia deschiderii anului universitar din România m-a determinat să schimb tema. Un partid extremist a decis să politizeze educaţia, promovând în universităţi materiale de propagandă politică de tip fascist, prin care se incita la ură şi se atacau în mod direct cadrele didactice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. Acest tip de manifestare asumată de liderii extremişti contravine Cartei Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, dar şi principiilor autonomiei şi libertăţii de exprimare care caracterizează mediul universitar”, a subliniat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu.

Pliante AUR distribuite la SNSPA

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a fost acuzată, luni, de către Liga Studenţilor din SNSPA de propagandă politică la deschiderea anului universitar, unde reprezentanţi ai formaţiunii politice au împărţit fluturaşi cu diferite mesaje.

„Luni, 2 octombrie 2023, cu ocazia deschiderii noului an universitar, George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților. La ordinul său, a fost organizat un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic.  Susținătorii săi au distribuit pliante care îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în partidul AUR. Studenții și profesorii au decis să-i ignore”, a declarat Remus Pricopie, rectorul SNSPA, vizat, alături de profesorul Cristian Pîrvulescu, de pliantele AUR.

„Această formaţiune politică descurajează studenţii să urmeze învăţământul superior”, au transmis studenţii facultății.

Pe de altă parte, George Simion și-a asumat mesajele de pe pliante. „Susţinem 100% ce e în acele pliante, e un mesaj asumat”, a transmis liderul AUR. 

„A ieşit iureş cu pliantele distribuite de noi la SNSPA. Dar nu văd care ar fi acuzaţiile. Susţinem 100% ce e în acele pliante, e un mesaj asumat. Nu îi îndemnăm explicit să renunţe la facultate, în general, ci dacă se poate, la facultatea unde domnul rector, ca şi domnul decan Pârvulescu, aleg să facă partizanat politic. Trăim încă într-o ţară liberă, nu în epoca în care această universitate se chema Ştefan Gheorghiu. Ştiu, n-ai zice că nu se mai cheamă „Ştefan Gheorghiu” după comportamentul domnilor Pricopie şi Pârvulescu. Pentru mine, ca român, un model de rector luminat este academicianul Ioan-Aurel Pop sau profesorul Marga”, a transmis liderul AUR.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri