Poziția DNA la propunerile lui Toader: „Afectează grav independența procurorilor”

Data actualizării: Data publicării:
160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea

Direcția Națională Anticorupție susține că nu a luat cunoștință „nici anterior, nici după conferința de presă” de forma scrisă a propunerilor prezentate miercuri de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Din declarațiile ministrului, DNA apreciază însă că modificările pe care MJ le intenționează sunt de natură „să afecteze grav independența procurorilor în exercitarea activității lor, în raport de factorul politic”.

160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

DNA nu a luat cunoștință nici anterior, nici după conferința de presă în care au fost prezentate modificările la legile justiției, de forma scrisă a celor trei proiecte de lege, pentru a avea posibilitatea de a le analiza și de a exprima un punct de vedere fundamentat pe marginea acestor modificări. Raportat la modificările propuse, deși ministrul Justiției a afirmat că proiectele vor fi trimise spre avizare la CSM, DNA nu a fost consultată în vreun fel, nici cu privire la necesitatea lor, nici cu privire la impactul pe care acestea l-ar determina asupra activității desfășurate de procurorii anticorupție”, se arată în comunicatul de presă al instituției conduse de Laura Codruța Kovesi.

Analizând însă propunerile prezentate verbal de ministrul Tudorel Toader, DNA atrage atenția asupra câtorva dintre modificările intenționate.

Trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic, este o modificare de natură să afecteze grav independența procurorilor în exercitarea activității lor, în raport de factorul politic”, susțin procurorii anticorupție.

„Crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților nu a fost justificată de apariția unei situații obiective ce ar necesita o schimbare de politică penală și nici nu a fost discutată în cadrul sistemului judiciar; o asemenea modificare ar restrânge aria de competență a DNA, în sensul că procurorii DNA nu vor mai putea investiga fapte de corupție săvârșite de magistrați”, se mai arată în comunicatul DNA.

Instituția precizează că datele statistice privind condamnările definitive arată că faptele de corupție comise de magistrați nu reprezintă un fenomen aparte în comparație cu alte categorii, nici prin tipologii, nici ca număr. În perioada 2005 – august 2017, s-au pronunțat decizii de condamnare definitivă față de un număr de 88 de magistrați (44 procurori, 43 de judecători și un magistrat asistent), majoritatea pentru infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comparativ un număr de 575 de ofițeri și agenți de politie, 121 lucrători vamali, 106 primari de comune, orașe și de municipii condamnați definitiv în perioada 2005 – 2016.

Cât despre lărgirea competențelor procurorului ierarhic superioar, DNA arată că „extinderea motivelor pentru care procurorul ierarhic superior poate să infirme soluțiile adoptate de procurorul de caz ar putea să creeze condiții pentru restrângerea independenței procurorului care desfășoară ancheta penală”.

Nu în ultimul rând, DNA precizează că majorarea vechimii necesare de la 6 ani (inclusiv anii de pregătire la INM) la 8 ani (fără anii de pregătire la INM) „va face mai dificilă asigurarea gradului de ocupare a schemei de personal a DNA”.

Direcția condusă de Kovesi mai arată că și „alte aspecte de natură a afecta activitatea procurorilor anticorupție” au fost identificate din evaluarea preliminară a declarațiilor lui Tudorel Toader, dar că acestea vor fi prezentate „numai după ce va lua cunoștință de proiectele de modificare, in integralitatea lor”.

DNA anunță și că, „având în vedere situația de incertitudine creată după prezentarea, de către ministrul Justiției, la o conferință de presă, a unor modificări pe care intenționează să le aducă legilor justiției (Statutul magistratului, Legea pentru organizarea judiciară, Legea privind CSM)”, a decis convocarea Adunării Generale pentru data de 31 august 2017. În acest fel, procurorii își pot exprima opiniile referitoare la modificările propuse și la felul în care le va fi influențată activitatea pe care o desfășoară în cadrul DNA.

De asemenea, conducerea DNA a transmis o scrisoare deschisă ministrului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a semnala o serie de aspecte legate de situația creată după anunțul ministrului Justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri