Preşedinta Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor a avut prima discuţie cu omologul ucrainean despre canalul Bîstroe

Data publicării:
Biro Rozalia, preşedinta Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor participă la consultari la Cotroceni pe 4 iunie 2019
Biro Rozalia, preşedinta Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Preşedinta Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia (UDMR), a anunţat că a avut o primă discuţie cu omologul ei ucrainean, Oleksandr Merezhko, despre problema canalului Bîstroe, afirmând că este necesar un dialog permanent pentru ca tensiunile să nu crească până când experţii vor stabili dacă dragările efectuate au respectat sau nu acordurile internaţionale, informează Agerpres.

"Având în vedere interesul geopolitic în regiune, este normal şi logic să avem o relaţie de parteneriat cu Ucraina. De aceea dialogul este calea prin care trebuie să fie discutate neînţelegerile, tensiunile sau alte aspecte. Lucrările care s-au efectuat acolo, în cazul în care ei afirmă că sunt lucrări de mentenanţă, până nu avem dovada contrară, trebuie să acceptăm şi să stăm în stand-by. Poate ar trebui să tragem de aici o concluzie, anume că interesele ţării noastre trebuie să fie prioritare pentru noi. Orice acţiune am face în extern trebuie să se bazeze pe principiul «Nu împotriva altuia, ci pentru interesul nostru, al României». Şi să facem cât mai repede demersurile posibile, în sensul că la masa tratativelor trebuie să te aşezi când tensiunile sunt încă suportabile. Când se escaladează conflictul, vorbeşti paralel", a afirmat deputatul Biro Rozalia.

Ea a precizat că a înaintat, în 17 februarie, o solicitare către omologul său ucrainean pentru a avea un dialog, însă au fost mai multe amânări.

"De trei ori am tot amânat din cauza condiţiilor de siguranţă. Ba era în buncăr, ba nu a putut să iasă la ora promisă. Situaţia este mult mai dezastruoasă decât credem noi de la distanţă. Am reuşit ieri să discutăm pe zoom pe tema principală războiul, în care solidaritatea României este una foarte clară şi de neclintit, dar asistăm şi la iniţiative din partea ucraineană care ne creează tensiune şi probleme. Desigur, vorbesc despre acele legi privind educarea în limba maternă şi la drepturile comunităţilor naţionale şi pe de altă parte, canalul Bîstroe", a relatat Biro Rozalia.

Potrivit acesteia, Oleksandr Merezhko a acceptat să se desfăşoare permanent un dialog la nivel parlamentar şi a solicitat ca România să sprijine cu armament militarii Ucrainei, dar şi să se facă demersuri de a conştientiza în societatea românească şi în rândul liderilor politici ai României faptul că pierderile umane suferite de Ucraina în acest război se ridică la dimensiunile unui genocid.

Deputatul Biro Rozalia i-a răspuns omologului ucrainean că problematica armamentului ţine de Comisia de apărare, motiv pentru care la următoarea întâlnire în format online, în a doua parte a lunii martie, va invita şi membri ai acestei comisii, alături de cei din Comisia de politică externă.

"I-am promis că în formatele de colaborare regională a României, ca de exemplu Iniţiativa Central Europeană, Strategia Dunării, Europa Carpaţilor, B9 desigur, în dimensiunea parlamentară vom insista ca indiferent de dezbateri, prioritară să fie problematica Ucrainei şi modalităţile de sprijin în vederea reconstruirii ţării. Pe de altă parte, ce ne-am înţeles legat de drepturile minorităţilor, respectiv Canalul Bîstroe, e că vom dezbate aceste două subiecte la următoarea întâlnire", a afirmat Biro Rozalia.

Ea a mai subliniat că problema învăţământului în limbile minorităţilor din Ucraina nu este o problemă "secundară".

"Constatăm însă că aceste transformări care se petrec în umbra războiului, mă refer la legea educaţiei, la legea comunităţilor naţionale, cu toate că par a fi secundare, nu sunt deloc aşa, deoarece dacă sunt ireversibile, se pierde identitatea culturală, ca şi posibilitatea de a folosi un drept fundamental, cel de a vorbi şi învăţa în limba maternă. Nu putem să fim pasivi faţă de acestea", a mai spus preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...