Iohannis, despre scandalul Bîstroe: Înainte să țină discursuri inflamate, politicienii români să lase experții să vadă ce este acolo

Data actualizării: Data publicării:
iohannis face declaratii
Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a vorbit miercuri în conferința de presă susținută la Varșovia despre dragările făcute de Ucraina pe Canalul Bîstroe. „Pentru a ști ce se întâmplă acolo, e nevoie să vorbim cu ucrainenii. Doar că acest lucru nu s-a prea întâmplat. Am văzut că la noi, o serie întreagă de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo”, a spus președintele. „Cred că este foarte bine ca politicienii noştri înainte să ţină discursuri inflamate, să lase experţii să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu legislaţia internaţională, să discute în bilateral, dar și cu Comisia Europeană pentru a lua măsurile care se impun” a adăugat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării, însă nu trebuie să amestecăm îngrijorarea și măsurile concrete pentru prezervarea biosferei Delta Dunării, pentru prezervarea biodiversității. Nu trebuie să le amestecăm cu diverse abordări politice de moment.

Dați-mi voie să vă spun că pe acel canal, Bîstroe, se draghează de ani de zile, fiindcă ucrainenii îl folosesc pentru navigare.

Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înțelegeri internaționale care trebuie respectate de toate părțile.

Pentru a ști ce se întâmplă acolo, e nevoie să vorbim cu ucrainenii. Doar că acest lucru nu s-a prea întâmplat. Am văzut că la noi, o serie întreagă de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo.

Unii politicieni de-ai noștri cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public românesc, probabil în vederea alegerilor care vor avea loc anul viitor.

Ucrainenii au solicitat să existe discuţii la nivel de experți şi cu Ministerul Transporturilor şi cu Ministerulu Mediului, și pe alte paliere, pe Externe. Aceste discuţii nu au avut loc, dar ai noştri, inflamaţi şi hotărâţi, fac afirmaţii care nu au un fundament dovedit.

Uncrainenii afirmă că ei draghează pentru întreținere, și nu pentru altceva.

Dacă este așa, sau nu, e bine să se verifice, dar cred că e legitim să se verifice împreună cu ei, până la urmă este teritoriu național ucrainean.

„Nu cred că acum este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei au nevoie de sprijin”

Cred că este foarte bine ca politicienii noştri înainte să ţină discursuri inflamate, să lase experţii să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu legislaţia internaţională, să discute în bilateral, dar și cu Comisia Europeană pentru a lua măsurile care se impun.

Nu cred că acum este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certaţi, au nevoie de sprijin.

Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în pericol biodiversitatea Deltei Dunării, dar nu cred că este bine să ne ambalăm fără să ştim exact despre ce vorbim aici.

Cred că multe declarații care s-au făcut în ultimele zile sunt și nepotrivite, și neproductive.

Îi invit pe toţi cei preocupaţi să aştepte până se întâlnesc experţii, discută, verifică, concluzionează şi vin cu un plan de măsuri. E abordarea cea mai corectă şi care duce la rezultate.

Și ucrainenii, probabil, fac lucrări că vor ceva, și noi știm foarte bine ce vor. Cum porturile lor la Marea Neagră sunt blocate de ruși, ei vor să iasă undeva cu marfa lor. Cred că e de înțeles.

Dar și noi avem pretenții ca Delta Dunării să fie prezervată și protejată. Calea este cea diplomatică, calmă şi cu experţi.

Despre lucrări voi fi înştiinţat atunci când îmi confirmă experţii ce anume lucrări se fac. Ştie şi Ministerul Transporturilor cam din octombrie, nu-i o noutate. Ei ne-au anunţat oficial că vor să facă dragări şi lucrări de întreţinere pentru a-și exporta marfa. Noi le-am dat un acord provizoriu până când se clarifică, iar această chestiune a fost comunicată și Comisiei Europene. Nu e absolut nimic nou aici.

„Dacă se exagerează prea mult cu astfel de chestiuni, pot să vă spun sigur că vor fi unii care bucură la Moscova”

Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta, nu cred că au înţeles miza acestei perioade, şi nici nu mi se pare că preocuparea pentru Deltă e preocuparea numărul 1 pentru ei.

Este bine, corect și oportun ca Ucraina să fie sprijinită, dar sunt, evident, în toate țările și alte preocupări politice. Și cum noi ne apropiem de alegeri, ai noștri fug după notorietate și după teme interesante.

Nu am dat un avertisment politicienilor noştri, ci le-am făcut o recomandare să se ocupe de alte teme, până se încheie verificările acolo.

Este important să păstrăm sprijinul populaţiei pentru ce face România, adică pentru sprijinul pentru Ucraina, pentru întărirea Flancului Estic, întărirea NATO, pentru a ne păstra valorile noastre. Dar noi ştim că există oameni care vor să abordeze altfel chestiunea. Nu mi se pare oportun pentru România.

Dacă se exagerează prea mult cu astfel de chestiuni, care duc la o oarecare tensionare a relaţiilor bilaterale, atunci pot fi găsiţi şi la noi, şi în Ucraina, unii mulţumiţi şi unii nemulţumiţi, dar pot să vă spun sigur că vor fi unii care bucură, și aceia se găsesc la Moscova.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri