Sari la conținut
News Alert

Președintele și prima-doamnă au plecat în vizită la Luxemburg

 

Șeful statului va avea întrevederi cu Marele Duce Henri, cu prim-ministrul Xavier Bettel și alți membri ai guvernului luxemburghez, cu președintele Camerei Deputaților, Mars di Bartolomeo, și cu ministrul afacerilor externe, Jean Asselborn.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile președintelui Iohannis cu înalții oficiali luxemburghezi vor viza identificarea de posibilități concrete de dezvoltare și aprofundare a relațiilor politice și sectoriale dintre România și Marele Ducat de Luxemburg, cu accent pe extinderea cooperării economice, precum și în domeniile cercetării, dezvoltării și inovării industriale.

În marja vizitei va fi semnat Programul de schimburi în domeniile științei și tehnologiei, educației, culturii și sportului între Guvernul României și cel al Marelui Ducat de Luxemburg pentru anii 2016 — 2021.

În discuții vor fi abordate și teme actuale ale agendei europene și modalitățile de gestionare a provocărilor interne și externe complexe, inclusiv din vecinătate, cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană. O altă temă prioritară de discuție va fi reprezentată de pregătirea Summitului NATO care se va desfășura la Varșovia în luna iulie.

Președintele Iohannis va avea și discuții cu oameni de afaceri reprezentativi pentru economia luxemburgheză, precum și cu reprezentanți ai sectorului financiar, la Camera de Comerț din Luxemburg, în vederea stimulării cooperării economice bilaterale și a investițiilor în România.

De asemenea, șeful statului va avea o întrevedere cu profesorii și studenții români ai Universității din Luxemburg, va vizita Centrul urban Esch/Belval și va participa la o ceremonie organizată de Primăria din Luxemburg cu ocazia vizitei de stat.

Potrivit unui comunicat al guvernului luxemburghez, vizita se va încehia cu o recepție oferită de președintele României și prima-doamnă în onoarea altețelor lor regale Marele Duce și Marea Ducesă în grădina abației Neumünster. Tânărul tenor român Silviu Mihăilă va interpreta imnurile naționale.

Din delegația care îl însoțește pe președintele Iohannis mai fac parte consilierii prezidențiali Leonard Orban, Sergiu Nistor, Andrei Muraru, Bogdan Aurescu, Cosmin Marinescu.