Prima declarație a Vioricăi Dăncilă, după întoarcerea de la Bruxelles. Mesajul premierului pentru miniștri

Data publicării:
dancila sedinta de guvern inquam george calin 20180905131800_IMG_9509-01
Foto: Inquam Photos

Premierul Viorica Dăncilă a reluat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, principalele declaraţii pe care le-a făcut în dezbaterea din Parlamentul European, mesajul său fiind că „România îşi menţine parcursul european şi respectă statul de drept”. Când a intrat în sala de şedinţe a Guvernului, Viorica Dăncilă a fost aplaudată de membrii Cabinetului, în picioare, scrie news.ro.

„Am transmis un mesaj foarte clar: România îşi menţine parcursul european şi respectă statul de drept. România a fost şi va rămâne proeuropeană şi nimeni nu va putea schimba acest parcurs. Am atras însă atenţia că există şi multă dezinformare referitor la ţara noastră, iar lupta politică internă nu-şi are locul în prim-planul unei instituţii cum este PE. Cei care stau în spatele acestor dezinformări ne fac rău, ignorând ceea ce Guvernul a făcut până acum, măsurile care au generat o creştere economică de 7% şi care au plasat economia românească în top la nivel european”, a afirmat premierul.

Viorica Dăncilă a reluat criticile privind întocmirea rapoartelor MCV.

„S-a vorbit mult în ultimul timp despre justiţie, despre lupta anticorupţie, dar cei care întocmesc rapoartele în cadrul MCV au ignorat efectele protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie. Am arătat că existenţa acestor protocoale a produs anumite încălcări ale drepturilor omului - milioane de români monitorizaţi de serviciile secrete în numele luptei anticorupţie, soluţii judecătoreşti viciate de presiunea unor dosare împotriva magistraţilor, unii fiind revocaţi, după care au fost achitaţi de instanţă, dosare întocmite pe baza unor probe falsificate”, a afirmat ea.

Premierul a precizat că, pentru prima dată, oficialii UE au admis că este nevoie de o investigaţie care să clarifice modul în care aceste protocoale au influenţat actul de justiţie.

„Interferenţa în actul de justiţie este inacceptabilă. Justiţia trebuie să garanteze respectarea legii, a drepturilor cetăţenilor şi independenţa magistraţilor. Aceasta este direcţia pentru modificarea legilor justiţiei. Am dat asigurări că suntem de bună credinţă şi că ne dorim pentru România o justiţie corectă şi imparţială, iar modificările din legislaţie sunt compatibile cu angajamentele asumate, cu reglementările UE. Vom continua dialogul cu instituţiile UE, cu experţii Comisiei de la Veneţia”, a mai spus Dăncilă. 

Ea a menţionat deschiderea Guvernului pentru dialog.

„A fost adus în discuţie şi modul cum Jandarmeria a acţionat împotriva unor manifestanţi violenţi la mitingul din 10 august. Am adus argumente şi am cerut ca România să fie tratată în mod egal cu celelalte state europene”, a afirmat premierul, de asemenea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri