Video Prima reacție din UDMR la scandalul finanțărilor de la Budapesta. Tanczos Barna: „Nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele”

Data actualizării: Data publicării:
ministrul Mediului, Tanczos Barna face declaratii
Proiectul referitor la zonele cu emisii reduse este finalizat şi poate fi aprobat oricând, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Foto: Facebook

Ministrul Mediului Tanczos Barna a avut marți o primă reacție la scandalul finanțărilor de la Budapesta. Liderul UDMR spune că sutele de milioane de euro care au ajuns în România sunt finanțări legale, deși nu există un acord între cele două guverne. „Nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele”, spune ministrul.

Digi24.ro a scris despre banii pe care fundații și asociații conduse de lideri UDMR sau apropiați ai acestora au primit finanțări de la guvernul maghiar. Printre fundațiile care au beneficiat de finanțare se numără și una condusă chiar de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Mai multe milioane de euro de la Guvernul Ungariei au ajuns în Transilvania prin Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc, condusă de acesta. În localitatea unde s-a născut Kelemen Hunor, președintele UDMR, Fundația Mens Sana a construit Academia Secuiască de Hochei pe Gheață, cu finanțare de la Guvernul Ungariei. Tot prin această Fundație, Budapesta a contribuit cu circa 2,3 milioane de euro pentru dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc.

„Toate finanțările care vin de la Budapesta către asociații sau fundații sunt finanțări legale. În niciun caz nu ar fi acceptat aceste fundații finanțări ilegale. Nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele. Toate patinoarele sunt deschise pentru cei care vor să patineze. Investiția pentru intervenții chirurgicale la spitalul din Miercurea Ciuc este pentru toți cetățenii României”, a declarat liderul UDMR.

Întrebat despre lipsa unui acord între partea română și cea maghiară cu privire la astfel de finanțări, Tanczos a spus că „nu vorbim de finanțări ilegale, dacă se consideră la nivel diplomatic că e nevoie de un acord cu siguranță acel acord va exista între MAE din România și MAE din Ungaria. Dacă e necesar, cu siguranță va exista”.

Acesta a explicat că finanțările sunt bazate pe cererile care se trimit de către asociații și fundații către entitățile care finanțează minoritatea maghiară și ele se evaluează la instituțiile financiare. „Nu știu care sunt criteriile. Noi am trimis o cerere pentru dezvoltarea infrastructurii sportive din județul Harghita și am primit finanțare”.

Întrebat dacă banii au fost folosiți pentru campanii politice ale UDMR, Tanczos Barna spune că „niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria, nu a beneficiat de finanțare niciodată și banii primiți pentru aceste activități nu au fost folosiți niciodată pentru activități politice sau cu scop politic.” 

De asemenea, liderul UDMR a precizat că nu există nicio legătură între finanțările primite de la guvernul lui Viktor Orban și atitudinea UDMR față de discursul rasist al liderului de la Budapesta, de la Băile Tușnad.

Întrebat în repetate rânduri în cadrul conferinței de presă de la guvern despre acel discurs, Tanczos Barna a refuzat să comenteze.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri