Primarii au uitat de transparență

Data publicării:
primarie craiova

Transparenţa propriei activităţi este străină multor primari. Deşi legea îi obligă, puţini edili şi-au afişat pe site-urile primăriilor rapoartele de activitate, iar câţiva au uitat să dea socoteală alegătorilor încă din 2007. Chiar dacă unii primari îşi publică raportul de activitate, documentul se dovedeşte o înşiruire de proiecte, având în preambul o consistentă propagandă electorală.

Doar o treime din edilii care conduc primăriile capitală de județ și-au depus pe site-ul instituției raportul de activitate pe anul trecut. Legea prevede că „autoritățile publice sunt obligate să dea din oficiu publicității un raport periodic de activitate, cel puțin anual, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României”.

13 primari și-au depus pe site raportul de activitate, arată site-ul www.romaniacurata.ro.

Pe unele site-uri ale primăriilor găsim rapoarte care datează din 2007. Este cazul primăriilor Arad și Suceava. țapi ispășitori pentru această situație sunt scoși funcționarii primăriei.

Întrebat dacă știa că trebuie publicate rapoartele, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a spus: „Trebuie să fiu sincer, nu. A fost o neglijență din partea celor care se ocupă de relațiile publice până la urmă. Este o scăpare că nu sunt puse pe site-ul Primăriei Municipiului Suceava. O să încerc să îndrept această eroare prin consilierii pe care îi am”.

„Dacă nu este urcat pe site, este strict o responsabilitate a celor de la departamentul IT și o să verific lucrul ăsta. Este o scăpare a celor de la IT și o să verific și o să fie sancționați pentru asta”, spune și Ovidiu Portariuc, primarul municipiului Botoșani.

Lipsă de cultură politică

Opacitatea edililor locali când vine vorba despre propria activitate este pusă pe seama lipsei de cultură politică.

„Sunt unii care au depus rapoarte și administrații care au depus rapoarte, dar sunt rapoarte foarte schematice, foarte metaforice mai degrabă și în spatele lor nu se află activitatea reală și completă a primarului”, consideră Vasile Dâncu, sociolog.

Printre primarii care și-au depus raportul de activitate se numără Gheorghe Nichita de la Iași. Înainte de a enumera proiectele pe care le-a desfășurat, primarul se laudă, într-un limbaj de lemn, cu performanțele municipalității: „Aceste ample schimbări ale peisajului citadin atrag în siajul lor o nouă motivație pentru locuitorii orașului, menită a le reda sentimentul apartenenței la o comunitate respectată și apreciată în lume”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri