Video Problema cerealelor ucrainene, discutată în CSAT. Iohannis: „Nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor români”

Data actualizării: Data publicării:
Recoltă de cereale.
Recoltă de cereale. Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că situația generată de excesul de cereale din Ucraina a fost discutată în ședința CSAT de marți. Șeful statului a spus că ajutorul României pentru exportul cerealelor din Ucraina va continua, dar nu în detrimentul fermierilor români.

„Am obținut o suplimentare a banilor europeni pentru compensații pentru fermierii români. Însă este prea puțin și trebuie mers mai departe. Trebuie să vă spun în premieră - sau în exclusivitate, cum vreți - că în ședința CSAT de alaltăieri (marți - n.r.) am discutat această chestiune și i-am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația”, a declarat Klaus Iohannis joi, la Constanța.

El a mai precizat că România va continua să ajute Ucraina să-și exporte cerealele, dar fără ca acest lucru să-i afecteze pe fermierii români, și că a cerut guvernului să vină cu soluții. 

„Noi ajutăm Ucraina și suntem superdeschiși: le-am facilitate tranzitul de cereale - peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port. O cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale au exportat prin România. Și o vom face în continuare, nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta, deci sunt exceptați de la taxe. Dar acest ajutor este pentru Ucraina și în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor români. Nu asta este ideea. Și de aceea trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta în același timp Ucraina. Am promisiuni că se lucrează pe aceste chestiuni și se vor găsi soluții”, a mai spus Klaus Ioahnnis.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri