Problemele sondajului „74% dintre români, nemulțumiți de justiție”

Data actualizării: Data publicării:
Sondaj A3

Mai mulți sociologi pun sub semnul întrebării un sondaj de opinie, prezentat joi seară, la o televiziune, conform căruia 74% dintre români ar fi nemulțumiți de funcționarea justiției, iar 67% ar considera că reprezintă o soluție „amnistierea faptelor penale care nu sunt grave, cu recuperarea integrală a prejudiciului”. Mai mult, sondajul, prezentat ca fiind realizat de Departamentul de Sociologie al SNSPA, este contestat de profesori din cadrul Departamentului, care spun că nu au cunoștință de realizarea acestuia și întreabă cine a decis asumarea lui de către instituție.

Antena 3 a prezentat, joi seară, un sondaj „cu cifre spectaculoase” privind părerea românilor despre statul de drept, grațiere și amnistie. Dincolo de faptul că, deși barometrul a fost realizat pe București, unele date au fost prezentate ca și cum cercetarea ar fi fost realizată la nivel național (de genul „Sondaj: ce spun românii despre funcționarea statului de drept”), cifrele sunt cele care atrag atenția:

- Sunteți mulțumiți de funcționarea statului de drept? - 31% „da”, 69% „nu”

- Sunteți mulțumiți de funcționarea Justiției? - 26% „da”, 74% „nu”

- În situația ipotetică în care dumneavoastră personal ați fi implicat(ă) într-un proces în instanțele din România, ați avea încredere că acesta va fi judecat corect? - 35% „da”, 65% „nu”

- Credeți că instanțele comit abuzuri? - 58% „multe”, „foarte multe” și „permanente”

- Credeți că DNA comite abuzuri? - 53% „multe”, „foarte multe” și „permanente”

- Amnistierea faptelor penale care nu sunt grave, cu recuperarea integrală a prejudiciului - 67% „da”, 33% „nu”

- Grațierea persoanelor care nu au comis fapte penale grave - 54% „da”, 46% „nu”

- Executarea pedepselor pentru fapte penale care nu sunt grave la locul de muncă, la domiciliul condamnatului sau prin prestarea de muncă în folosul comunității - 72% „da”, 28% „nu”

- Încrederea în DNA - 51% „nu”, 49% „da”

- Încrederea în Parchetul General - 54% „nu”, 46% „nu”

- Încrederea în instanțe - 55% „nu”, 45% „da”.

După prezentarea sondajului, prima contestare a venit de la sociologul Cătălin Stoica, fost director al CURS și conferențiar universitar doctor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). „Antena 3 prezintă un sondaj de opinie atribuit SNSPA și Departamentului de Sociologie. Metodologia studiului nu este prezentată; înțeleg că e sondaj pe București. În calitate de membru al Departamentului de Sociologie, nu am cunoștință de acest sondaj. (...) Repet, nu am nici un fel de informații despre cum a realizat Departamentul acest sondaj, dar înclin să cred că NU a fost asumat de Departament, ci e o inițiativă personală a unui cadru didactic ce colaborează frecvent cu A3 (Marius Pieleanu - n.r.). PS: Am trimis un mesaj membrilor de Departament și am solicitat clarificarea situației. Am cerut, de asemenea, să văd decizia Consiliului de Departament prin care s-a hotărât asumarea respectivului sondaj. Știu că nu există așa ceva, dar tocmai d-aia. Mai există și alte instanțe”, a scris Stoica pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, sondajul și asumarea lui de către SNSPA au fost puse sub semnul întrebării și de sociologul Mircea Kivu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri