Proiect. Toate voturile parlamentarilor, la vedere

Data publicării:
parlament vot

Toate voturile din Parlament să fie la vedere, indiferent că e vorba de votarea unei legi ori de ridicarea imunităţii - aceasta este noua prioritate a PNL. Liberalii susţin că parlamentarii ar trebui să îşi asume opţiunile şi să nu se mai ascundă în spatele votului secret. Social-democraţii nu resping nici ei ideea.

„Eliminarea votului secret vine din nevoia de transparenţă. În momentul în care eşti votat ca parlamentar, populaţia se aşteaptă să ştie ce votezi şi cum votezi şi pentru ce votezi”, spune Alina Gorghiu, copreşedinte PNL.

Liberalii doresc eliminarea tuturor tipurilor de vot secret. Mai ales cel care se referă la imunităţi.

Întotdeauna, solicitările venite din partea justiţiei în Parlament s-au votat secret cu bile. Asta înseamnă că fiecare parlamentar, fie el senator sau deputat, primeşte la astfel de voturi două bile, o bilă albă şi o bilă neagră. Votul pozitiv înseamnă bilă albă în urnă albă şi bilă neagră în urnă neagră. Votul negativ este exact pe dos: bilă albă în urnă neagră şi bilă neagră în urnă albă”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.

Social-democraţii nu resping ideea.

Din punctul meu de vedere, da, de ce să nu ştie cetăţenii cum mi-am exprimat votul într-o părere sau în alta?”, spune Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii pot vota secret și electronic. Cer acest lucru atunci au au de votat o lege controversată şi nu vor să se afle cum au votat. Ultima cerere de acest fel a vizat, la Senat, în primăvară, reincriminarea insultei şi calomniei.

Mulţi ar fi vrut să voteze şi nu aveau curajul să o facă pe faţă”, a explicat Cristiana Anghel, senator ALDE, cea care a cerut vot secret asupra acestui proiect.

Votul nu poate fi imperativ, iar votul secret are ca scop tocmai protecţia în anumite situaţii a conştiinţei reprezentantului fie faţă de partidul pe care îl reprezintă, fie faţă de propriul electorat”, spune Andrei Ţăranu, analist politic.

Iniţiativa PNL va fi discutată de Parlament în următoarea sesiune a Legislativului, adică după alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri