PSD: Noul acord cu FMI nu conţine majorări sau apariţia de taxe

Data publicării:
catalin ivan - 4839885-Mediafax Foto-Stefan Micsik 1

„Contrar tuturor intoxicărilor apărute în spaţiul public, noul acord cu FMI nu prevede majorarea sau apariţia de noi taxe sau impozite, altele decât cele legate de acciza la alcool şi introducerea celei pe produse de lux. Din aceste motive, românii nu au de ce să îşi facă griji. Prin aceste măsuri vrem să continuăm procesul de creştere economică şi de sporire a credibilităţii României pe pieţele financiare internaţionale, precum şi în faţa investitorilor străini”, a transmis Cătălin Ivan.

„Informaţiile vehiculate în ultima perioadă în spaţiul mediatic cu privire la presupusul conţinut al Scrisorii de intenţie către FMI nu provin din surse oficiale şi astfel ele nu pot fi confirmate. Până în acest moment, proiectele Scrisorii de intenţie şi cel al Memorandumului cu FMI nu sunt încă documente publice”, argumentează precizează purtătorul de cuvânt al PSD.

Cătălin Ivan arată că afirmaţiile conform cărora Guvernul şi-a asumat introducerea CAS şi CASS pentru soţiile şi copiii majori aflaţi în întreţinere sunt „complet false” şi că nu s-a pus problema unor măsuri prin care să fie crescută fiscalitatea pentru PFA şi drepturi de autor.

„Este extrem de grav că cei de la PDL şi Traian Băsescu au preluat aceste informaţii neverificate şi au dezinformat cu discernământ opinia publică!”, a mai arătat Cătălin Ivan, citat de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al PSD susţine că noul acord cu FMI nu conţine măsuri de majorare sau apariţia de noi taxe şi impozite, subliniind că informaţiile apărute în spaţiul mediatic „sunt intoxicări care nu provin din surse oficiale”.

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor arăta, marți, că introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din chirii de către persoanele fizice reprezintă doar „un prim pas” pentru ca aceste contribuţii să fie plătite de persoanele care obţin venituri din altă sursă decât salariul. 

„Referitor la introducerea CASS (contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice, precizăm ca această măsură are în vedere lărgirea bazei de contribuţie, reprezentând un prim pas în vederea implementarii unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuţiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obţin venituri şi din alte surse decât cele de natură salarială”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit informațiilor Digi24, Guvernul plănuiește noi taxe și contribuții pentru românii care în acest moment sunt scutiți, cum ar fi femeile casnice ori copiii majori aflaţi în întreţinerea unor adulți cu venituri mari. Și ei vor plăti contribuţii sociale. Sunt măsuri cuprinse în scrisoarea de intenţie trimisă de Guvern către FMI. Nu sunt singurele taxe pe care Executivul vrea să le introducă pentru a strânge mai mulţi bani la buget. Vizaţi sunt şi cei care obţin venituri din chirii şi din profesii liberale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri