Sari la conținut

Campania electorală şi familia: PSD vrea revizuirea Constituției. Dragnea, reacţie de ultimă oră

PSD a depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea referendumului național privind revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Cetățenii sunt chemați să își exprime voința, prin vot, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire. De asemenea, PSD a cerut procedură de urgență pentru adoptarea legii în Parlament, relatează News.ro. Într-o reacţie de ultimă oră, Liviu Dragnea a exclus ca ideea de a organiza un asemenea referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Constitutia-Romaniei

ACTUALIZARE. ”PSD nu susţine organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul României. Ştiu că a fost iniţiativa unui coleg. PSD nu susţine această iniţiativă din mai multe motive. Dezbaterea în sine este una foarte profundă şi subiectul este foarte profund şi nu vreau ca dezbaterea şi discuţiile despre tema acelui referendum să fie amestecate cu campania electorală. De asemenea, 11 decembrie este o zi extrem de importantă pentru viitorul României şi cred că românii ar trebui să aibă posibilitatea să discearnă (...) ce trebuie să facă fiecare partid. Amestecarea acestor două teme de dezbatere nu face bine. Poporul, românii, trebuie să decidă prin referendum, dar nu organizat odată cu alegerile", a spus Dragnea, vineri, într-o conferinţă de presă. 

Detalii despre iniţiativă

Proiectul de lege a fost depus joi de senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean și are trei articole, iniţiatorii cerând dezbaterea în procedură de urgenţă. La articolul 1 se precizează că cetățenii României chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, prevăzută la articolul 151 din Constituţie. 

Data referendumului naţional se aduce la cunoştinţă publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial şi prin presă, radio şi televiziune. 

Articolul 2 al propunerii legislative prevede că persoanele care au dreptul să participe la referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei, modul de desfăşurare a campaniei pentru referendum, organizarea şi desfăşurarea lui, organizarea şi atribuţiile birourilor electorale, faptele care constituie contravenţii şi infracţiuni precum şi modul de constatare şi sancţionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum şi capitolele IV, V şi VI din Legea 3/2000. 

Rezultatul referendumului se stabileşte în conformitate cu prevederile articolului 5 şi articolului 7  din legea 3/2000. 

La articolul 3 din propunerea legislativă se menţionează că toate cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016. 

Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive că organizarea referendumului este reglementată de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 şi articolul 7, rezervate referendumului pentru revizuirea Constituţiei, prevede obligaţia stabilirii prin lege a organizării şi defăşurării fiecărui asemenea referendum. 

„Totodată, legea nr. 3/2000 obligă ca prin lege specială să se stabilească obiectul şi data referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, cu respectarea articolului 151 din Constituţie. În vederea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru revizuire”, spun senatorii PSD. 

De asemenea, iniţiatorii propun ca proiectul de lege să fie adoptat în procedură de urgenţă. 

Ce prevede Constituția

În Constituție, la articolele 150 și 151, scrie că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

De asemenea, cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Aviz pozitiv pentru modificarea constituției în Senat

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere a iniţiativei cetăţeneşti privind modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie, modificarea legii fundamentale urmând a se face printr-un referendum naţional. 

Iniţiativa cetăţenească este semnată de peste trei milioane de persoane.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că votul pentru modificarea Constituţiei în privinţa definirii familiei, iniţiativă care a primit raportul Comisiei juridice din Senat, nu ar trebui dat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, ci ar trebui să fie organizat un referendum separat. Alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie.