Exclusiv Rafila: Dacă există suspiciunea că cineva a consumat droguri și e la volan, trebuie să îl împiedici să mai conducă mașina

Data actualizării: Data publicării:
rafila vorbeste la o sedinta
Alexandru Rafila a vorbit miercuri seara, la Digi24, despre tragedia de la 2 Mai, și despre felul în care polițiștii ar putea să acționeze atunci când suspectează un șofer că a băut sau a consumat droguri. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Rafila a vorbit miercuri seara, la Digi24, despre tragedia de la 2 Mai, unde un tânăr drogat a ucis cu mașina doi tineri, și despre felul în care polițiștii ar putea să acționeze atunci când suspectează un șofer că a băut sau a consumat droguri. „Anul trecut am semnat împreună cu domnul ministru Bode un ordin comun care permite poliției să utilizeze laboratoarele centrelor sau institutelor de medicină legală, atunci când există suspiciuni. Poți să nu ai un analizor la îndemână, dar poți să apelezi la această metodă”, a spus ministrul Sănătății. „Dacă există o suspiciune că cineva a consumat droguri și e la volan, trebuie să îl împiedici să mai conducă mașina”, a subliniat Rafila.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Important este și ce face statul...

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Absolut!

Claudiu Pândaru: La 2 Mai polițiștii nu au făcut ce trebuie.

Alexandru Rafila: E clar că, dacă există o suspiciune că cineva a consumat droguri și conduce mașina, trebuie să îl împiedici să mai conducă mașina. Știți bine, că dacă te surprinde Poliția că ai băut și ești la volan, nu mai ai voie să continui drumul. Cu atât mai mult pentru droguri, la care efectele pot să fie chiar mai periculoase decât cele pe care le produce alcoolul, sigur depinde mult și de cantitatea de alcool, sau de cantitatea de droguri.

Noi, din punctul ăsta de vedere am venit în sprijinul MAI. Anul trecut am semnat împreună cu domnul ministru Bode un ordin comun care permite poliției să utilizeze laboratoarele centrelor sau institutelor de medicină legală, acolo unde există suspiciuni. Poți să nu ai un analizor la îndemână, dar poți să apelezi la această metodă.

Claudiu Pândaru: Polițiștii ar fi putut să îl ducă pe acel tânăr?

Alexandru Rafila: Da, când este o astfel de suspiciune, cred că este important să tai lanțul de risc, pentru că există un risc. Gândiți-vă că acel grup de tineri, putea să fie afectat și mai mult, erau mai mulți tineri acolo. Doi dintre ei, din nefericire și-au pierdut viața.

Mai mult, cred că șoferul care a produs această tragedie nici nu și-a dat seama ce a făcut. Adică, nu cred că avea o înțelegere a gravității faptelor pe care le-a făcut.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri