Raluca Turcan: „Avem obiective de patrimoniu, cu o extraordinară încărcătură culturală, care sunt într-o stare de degradare teribilă”

Data publicării:
BUCURESTI - PARLAMENT - VOT COMISII - LEGEA BUGETULUI DE STAT -
Ministrul Culturii, Raluca Turcan. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, atrage atenţia asupra stării avansate de degradare în care se află foarte multe clădiri de patrimoniu din România, care au o valoare istorică şi culturală foarte mare. „Aici trebuie să recunosc că stăm foarte prost. Dramatic aproape”, a spus ministra joi, în cadrul unei întâlniri cu şefii instituţiilor de cultură din Botoşani.

Turcan a declarat că investiţiile în patrimoniul construit sunt foarte mici, iar sursele de finanţare aproape inexistente.

„Aici trebuie să recunosc că stăm foarte prost. Dramatic aproape. Avem obiective de patrimoniu, cu o extraordinară încărcătură culturală, istorică, care sunt într-o stare de degradare teribilă. Unele găzduiesc instituţii de cultură, altele sunt pur şi simplu încadrate în categoria monumente istorice. Aici, în mod normal, cine a fost la cârma ministerului de-al lungul timpului, nu am o vină punctuală, ar fi trebui să privească în special PNRR ca o sursă unică de finanţare pentru obiectivele de patrimoniu (...) La noi, la Ministerul Culturii, nu există niciun proiect de investiţii în patrimoniu, cu excepţia unuia prin care să se facă un laborator de analiză a materialelor de construcţii rezultate de pe urma clădirilor de patrimoniu dărâmate. Este foarte important, dar, din păcate, insuficient”, a afirmat Raluca Turcan, potrivit Agerpres. 

Ministrul Culturii susţine că unele lucrări de primă urgenţă la clădirile de patrimoniu vor fi finanţate de Institutul Naţional al Patrimoniului, prin Programul Naţional de Restaurare.

De asemenea, Turcan admite că ia în calcul renegocierea unui acord cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a putea finanţa lucrări de investiţii în domeniul cultural.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, şi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor le-au înmânat, joi, reprezentanţilor Teatrului "Mihai Eminescu" şi Teatrului pentru copii şi tineret „Vasilachi” distincţiile conferite de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Cele două unităţi de spectacole din municipiul Botoşani, care funcţionează în subordinea Consiliului Local şi sunt finanţate din bugetul local, au fost distinse cu Ordinul „Meritul Cultural' în grad de Ofiţer, Categoria D - 'Arta spectacolului”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri