Raportul Șoșoacă: A încălcat demnitatea funcției. Senatoarea spune că e discriminată pe criterii de religie și etnie: Cer ajutor extern

Data publicării:
diana sosoaca in senat
Diana Șoșoacă a fost invitată la discuțiile din Comisie pentru a-și exprima un punct de vedere, însă nu a vrut să poarte o mască de protecție conformă și a făcut scandal. Foto: Agerpres.

Comisia Juridică a depus la Biroul Permanent al Senatului raportul privind „abaterile de la deontologia parlamentară” a senatoarei Diana Șoșoacă. Raportul a fost făcut în urma sesizării grupului PNL și propune sancțiuni pentru aceasta. Șoșoacă susține că este hărțuită și supusă discriminării „pe criterii de religie și etnie” și că va sesiza ambasadele și va cere ajutor internațional.

„Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil că faptele doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă astfel cum au fost analizate în cuprinsul prezentului raport, se subscriu abaterilor disciplinare (...) prin conduita ofensatoare, comportamentul inadecvat și utilizarea termenilor injurioși și ofensatori în cadrul Senatului, Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă încalcă deontologia parlamentară, normele de conduită, demnitatea funcției și solemnitatea activităților parlamentare desfășurate în plenul Senatului”, se arată în raportul depus la Biroul Permanent al Senatului.

Sancțiunile ar urma să fie decise de conducerea Senatului și pot fi atenționare; chemarea la ordine; retragerea cuvântului; îndepărtarea din sală pe durata ședinței; avertisment public-scris, potrivit Regulamentului Senatului.

Potrivit documentului, „Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”. În sprijinul acestei acuzații, sunt prezentate extrase din stenogramele mai multor ședința ale Senatului.

„Membrii Comisiei au identificat în cuprinsul stenogramelor ședințelor Senatului apeluri repetate adresate de președintele de ședință doamnei senator Iovanovici-Șoșoacă pentru a purta o mască de protecție corespunzătoare pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, iar domnia sa nu a dat curs solicitării folosind argumente negaționiste față de fenomenul pandemic și minimalizând rolul măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități pentru protejarea sănătății cetățenilor”, se mai arată în raport.

De altfel, Diana Șoșoacă a fost invitată la discuțiile din Comisie pentru a-și exprima un punct de vedere, însă nu a vrut să poarte o mască de protecție conformă și a făcut scandal. Aceasta a intrat cu forța în sala unde nu a fost primită pentru că nu respecta normele.

Citește și Soțul Dianei Șoșoacă i-a hărțuit și împins pe angajații Senatului care păzeau ușa Comisiei Juridice 

De asemenea, pentru discursul de incitare la nerespectarea regulilor de protecție sanitară precum cel suținut de Diana Șoșoacă în data de 7 aprilie 2021 și publicat pe canalul Youtube al Senatului, furnizorul media on-line a decis ștergerea înregistrării video a acestui discurs, iar camera superioară a Parlamentului a primit un avertisment că pagina instituţiei va fi închisă, dacă mesajele care instigă la nepurtarea măştii vor continua.

Răspunsul senatoarei Șoșoacă: Mă văd nevoită să anunț toate ambasadele

Diana Șoșoacă a transmis Comisie un răspuns scris, în care îi acuză pe senatori că o supun discriminării, hărțuirii și jignirilor. Aceasta spune că expune „opinii de specialitate juridică” și că va sesiza ambasadele și va cere ajutor internațional.

„Vă invederez ca a devenit o obisnuinta in Senatul Romaniei ca subsemnata sa fiu supusa discriminarii, hartuirii, jignirii si acuzatiilor nefondate, doar pentru ca emit opinii cu care partidele din coalitia de guvernare nu sunt de acord.

 In acest context va anunt ca voi sesiza pe langa institutiile Statului Roman, inclusiv institutiile internationale cu prerogative in apararea drepturilor omului, mai ales cu privire la discriminarea subsemnatei pe criterii de religie si etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate  juridica, avand in vedere ca subsemnata sunt de profesie avocat, dar si cu privire la declaratiile politice pentru care niciun om politic nu poate raspunde in niciun mod, incalcarea dreptului la libera exprimare si libertatea de opinie.

In spatiul public a aparut o sesizare formulata de catre dna Senator Alina Gorghiu (PNL), Senator care ne onoreaza cu prezenta in plen foarte rar, preferand telefonul, care a fost preluata de catre toate televiziunile, subsemnata fiind supusa oprobiului mediatic, incalcandu-se grav  dispozitiile legale atat ale Statutului Senatorilor, cat si cele Constitutionale, precum si cele cu privire la discriminare, dreptul la libera exprimare si libertatea de opinie, fiind supusa deja judecatii la televiziuni, inainte de a fi chemata in fata Comisiei Juridice, iar fata de opiniile PNL, USR si UDMR exprimate in spatiul public raportat la aceasta, consider ca deja v-ati antepronuntat, mai ales ca aceste partide detin majoritatea in Comisia juridica si Senat, iar Presedinta Comisiei Juridice este de la PNL, fiind deja considerata vinovata de presupuse fapte de care sunt acuzata fara sa am posibilitatea sa ma apar, imaginea subsemnatei avand de suferit. In  acest context orice decizie de vinovatie veti adopta se circumscrie antepronuntarii in spatiul public, prezenta mea in fata Comisiei juridice fiind doar o simpla formalitate. (…) Va invederez ca fata de presiunile si hartuirea pe care le exercitati fata de subsemnata, ma vad nevoita sa anunt toate ambasadele din Romania cu privire la linsajul la care este supus un DEMNITAR AL STATULUI ROMAN SI VOI CERE AJUTOR INTERNATIONAL.“

Raportul complet al Comisiei Juridice poate fi consultat AICI.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri