Rareș Bogdan: Nehammer „încearcă din nou stratagema de la alegerile precedente” opunându-se extinderii Schengen

Data actualizării: Data publicării:
Rareș Bogdan
Rareș Bogdan, eurodeputat și prim-vicepreședinte PNL. FOTO: Inquam Photos / George Calin

Europarlamentarul Rareș Bogdan pune noile declarații ale oficialilor austrieci, care se opun în continuare aderării României la Spațiul Schengen pe cale terestră și feroviară, pe seama campaniei electorale din Austria. El a spus la Digi24 că retorica anti-extindere Schengen nu a ajutat partidul de guvernământ din Austria, care s-ar putea să piardă alegerile din toamnă.

Cancelarul austriac Karl Nehammer „a dat un prim semnal către grupurile interne de lucru ale Congresului că nu e de acord cu includerea acelui paragraf dorit de România și impus de PNL în manfiestul final al Congresului, a subiectului extinderii spațiului Schengen pe zona terestră și feroviară pentru România și Bulgaria. O chestiune care a fost negociată și continuă să fie analizată, dar e prinsă deja în proiectul manifestului elctoral al PPE, care introduce spețaa inclusiv pe programul de guvernare al PPE pe următorii 5 ani la nivel european”, a spus liderul PNL.

„Noi urmăream să vedem cum votează Austria, nu știam că se vor și exprima înainte, dar totul trebuie văzut în retorică internă. Retorica Austriei e una care nu-l avantajează pe Nehammer. Deși e cancelar, partidul lui e pe locul 3 în sondaje. În toamnă, la alegerile parlamentare există șanse că ÖVP, dacă nu fac alianță cu socialiștii, să plece de la putere”, a explicat Rareș Bogdan.

„Încearcă din nou stratagema pe care a încercat-o la alegerile precedente, dar care a dus la pierderea alegerilor. Retorica anti-extindere Schengen nu a ajutat partidul de guvernământ din Austria.

Noi trebuie să continuăm aceleași demersuri, așa cum am obținut intrarea în Schengen pe cale aeriană”, a adăugat el.

„Ne bazăm în continuare pe faptul că declarațiile lui Nehammer sau altor oficiali austrieci sunt doar declarații de campanie electorală și că vor face ce trebuie pentru România, pentru că noi mai avem de bifat două mari obiective - suntem în UE, în NATO, e vital să intrăm în OCDE și e vital să intram în Schengen, pentru că e vorba de economie. 1% din PIB va crește dacă reușim intrarea terestră și feroviară în Schengen”, a mai spus Bogdan.

Declarația vine după ce presa din Austria a scris căPartidul cancelarului austriac Karl Nehammer, ÖVP, care participă la Congresul PPE de la București, nu va fi de acord cu manifestul PPE, deoarece conține și „linii roșii”, cum ar fi energia nucleară sau extinderea Schengen.

„Avem poziții clare și o atitudine clară ca partid popular și european, le susținem și nu ne putem abate de la ele. Există multe sugestii bune și puncte importante în manifest, dar în același timp există și câteva linii roșii pentru noi”, a spus secretarul general al partidului, Christian Stocker.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri