Referendumul pentru demiterea preşedintelui poate duce la dizolvarea Parlamentului

Data publicării:
stampila vot referendum resized - mediafax

Este vorba despre un amendament adoptat în Comisia de revizuire a Constituţiei.

Concret, dacă referendumul este validat, dar majoritatea voturilor sunt contra demiterii preşedintelui, Parlamentul poate fi dizolvat.

Senatorii şi deputaţii care au susţinut acest punct de vedere au explicat că într-o asemenea situaţie, votul oamenilor dă un vot de blam Parlamentului. Astfel, parlamentarii ar trebui să îşi asume eşecul în acest caz, potrivit susţinerilor.

Şi preşedintele Traian Băsescu a solicitat un astfel de demers.

La ultimul referendum pentru demiterea şefului statului nu s-a întrunit numărul necesar de voturi. De altfel, referendumul nici nu a fost validat, întrucât nu au ieşit la vot 50% plus 1 dintre alegători.

Conform Constituţiei, dizolvarea Parlamentului se poate face doar în cazul refuzului de a învesti două Guverne.

Potrivit articolului 89 din legea fundamentală, "după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".

"În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă", mai prevede Constituţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri