Revoltă în PSD. Viorica Dăncilă, acuzată că vine cu deciziile ”în plic”

Alina Manolache Data actualizării: Data publicării:
ED_ogn_2617_1viorica dancila inquam photos octav ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

E revoltă din ce în ce mai mare în PSD, atât în rândul celor care cred în lupta cu statul paralel dusă ani de zile de Liviu Dragnea, dar și în rândul celor care vor reformă și figuri noi la vârful partidului. Oricum ar fi, Viorica Dăncilă i-a ostilizat pe mulți dintre social-democrați. Deocamdată revolta e mocnită și neexprimată oficial, căci mulți așteaptă Congresul ca să-și plătească polițele.

Viorica Dăncilă a reușit să-i scoată din sărite pe unii social-democrați după ce a decis, împreună cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să îl susțină pentru un nou mandat de guvernator BNR pe Mugur Isărescu. Decizia le-a picat greu celor care s-au războit cu guvernatorul și i-au pus în cârcă toate relele. A fost acuzat că a manipulat ROBOR-ul, că a manipulat cursul leu –euro, că e responsabil de creșterea inflației. Au fost comisii peste comisii de anchetă la Parlament, iar acum, liderii Coaliției, care își făcuseră un scop din a-l da jos pe Isărescu, au bătut palma într-o ședință restrânsă și i-au anunțat pe ceilalți membri de partid că decizia de susținere e luată.

A fost doar picătura care a umplut paharul pentru unii social-democrați. Aceștia fierbeau de ceva vreme, după ce, la Neptun, Viorica Dăncilă ar fi arătat că are preferați pentru primele funcții în partid. Daniel Suciu, președinte executiv și Marius Dunca, secretar general. Alții sunt supărați și pentru nominalizarea Anei Birchall la Justiției, dar și pentru numirea lui Cătălin Țibuleac drept guvernator al Deltei. ,, E fostul șef al SRI Tulcea'', exclamă contestatarii. Cei mai vehemenți reclamă faptul că Viorica Dăncilă s-a dat cu statul paralel și ia decizii venite de nicăieri. Sub protecția anonimatului, câțiva social-democrați au fost de acord să își spună opinia.

Contestatarii: Viorica Dăncilă primește deciziile în plic

„ Nu știu de unde vin toate deciziile astea! Vă referiți la Isărescu? Nu numai, toate deciziile. Și acum nici măcar nu mai putem da vina pe Dragnea! Vin de nicăieri deciziile, nu e deloc în regulă. Asta cu Isărescu o să fie o problemă destul de grea. Lupta împotriva abuzurilor am abandonat-o, îl susținem pe ăsta care ne spunea ce prost guvernăm, e cam mult. "

Discuțiile de la Neptun, în care premierul și-ar fi arătat susținerea pentru unii candidați, au trezit și ele nemulțumiri.

,, E o chestie dubioasă. Ca președinte executiv te aștepți să aibă autoritate la nivel național, să fie unul care trece granițele propriului județ (n.r. Daniel Suciu). Ori el a fost susținut de organizația Bistrița. Deci nu vine președintele organizației și vine el. ''

Nemulțumiții reclamă o reforma de fațadă

,, Deciziile e clar că nu vin din interiorul partidului. Sunt din ce în ce mai mulți care-și pun semne de întrebare. Nu înțelegem ce a fost la Neptun, anumite susțineri. De ce trebuie să plece tot eșalonul doi din partid și să vină eșalonul unu, noile figuri noi, care sunt de fapt figurile vechi. Nimeni nu înțelege de ce a fost numit ăla de la Delta Dunării, nu înțelege nimeni cum se face remanierea. Pe vremea ,,tiranului'' (n.r Liviu Dragnea) se discuta cu cărțile pe masă, aveați și voi informații pe surse. Acum, se vine în plic. Nu ne așteptam să îl susțină pe Isărescu. Nu știu, nu cred că va mai lupta nimeni în interiorul partidului. Așteaptă toată lumea Congresul cu sufletul la gură și după aia nu știu ce-o să fie. ''

Adepții reformei anticipează prăbușirea PSD

,, De unde credeți că vin deciziile acum în partid? Vă recomand o carte, << The American Deep State >>. Cred că, după votul din 26, de pe 27 dimineața, politica nu mai e la fel. Partidele trebuie să se restructureze și nici așa nu se știe dacă își vor reveni. Nu mai merge cu decizii luate peste noapte. Credeți că PSD se reformează acum? Dacă v-aș răspunde, aș da toată politica peste cap. ''

Nemuțumiții la vedere

Liviu Pleșoianu, pe Facebook

,, Aseară, urmărind-o pe doamna Dăncilă încurcându-se în cuvinte când a fost întrebată despre "statul paralel", m-am lămurit definitiv: acest partid e pe cale a fi predat cu arme și muniții! E limpede pentru mine, e limpede pentru miile de oameni care îmi scriu și care sunt revoltați. Prin urmare, am hotărât să nu o las singură pe doamna Dăncilă la acest Congres. Voi candida pentru funcția de președinte al partidului.

Viorica Dăncilă - premierul care urca împreună cu mine pe scenă anul trecut și striga cu patos împotriva Statului Paralel - s-a dat de trei ori peste cap și s-a transformat, ca în basm, într-o nouă ființă. A ajuns să spună aseară, întrebată de Răzvan Dumitrescu dacă există un stat paralel, că nu se poate exprima și că "părerile sunt împărțite"...

Ana Birchall ocupă postul de la Justiție. Doamna Birchall nu are timp să vorbească despre protocoalele secrete cu Procurorul General al SUA, dar are timp să-mi scrie mie în timpul unei emisiuni și să mă amenințe cu "măsuri legale" în caz că o mai critic...

Mugur Isărescu - din nou la BNR. Are, cică, "susținerea Coaliției" pentru un nou mandat. Dar cine e "coaliția" asta!? Dăncilă, Tăriceanu și încă doi oameni de la PSD și de la ALDE!? Pe Zamfir, de la ALDE, l-a întrebat cineva? Pe mine și pe colegii de la PSD ne-a întrebat cineva? Cum era cu "dictatorul", ..."democraților"!?''

Codrin Ștefănescu, la RFI

"Partidul meu nu e într-o situație foarte bună. Cred că n-am fost niciodată într-o situație atât de gravă ca acum. Parcă nu ne revenim după 26 mai, parcă nu reușim să ne punem pe picioare sub nici o formă. Eu nu mă simt foarte în regulă în momentul de față, în condițiile în care văd câtă amărăciune, câtă supărare este în interiorul partidului, câtă frustrare s-a strâns, câte tabere și grupuri s-au făcut."

Vot fără precedent în Senat

Nemulțumirile s-au și concretizat într-un vot în premieră pentru PSD. În ciuda deciziei premierului și președintelui interimar al PSD, senatorii partidului au votat în unanimitate să nu îl susțină pe Mugur Isărescu. Au chemat-o pe Dăncilă să le explice decizia, dar unii spun că nu se vor răzgândi indiferent ce va spune premierul. Sunt și deputați neînduplecați. Lia Olguța Vasilescu a spus tranșant că va vota împotriva lui Isărescu.

O altă solicitare insistentă a unora dintre membrii partidului este și remanierea, care se lasă însă așteptată și va fi, cel mai probabil, abia la toamnă.

Contrele din PSD vin chiar în pragul Congresului. Unii își pregătesc discursuri critice, alții spun că vor aștepta totuși să treacă testele importante, cum ar fi prezidențialele și cred că Viorica Dăncilă va deconta abia anul viitor deciziile luate pe sub masă.

O concluzie trasă de unii social-democrați este că, dacă deciziile vor fi luate în continuare fără explicații, nimeni nu va mai trage pentru partid la alegerile viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri