Rezultatele CEx-ului PSD, anunţate de Viorica Dăncilă - noi rocade la ministere importante

Data actualizării: Data publicării:
dancila se roaga de iohannis sa ii numeasca ministrii
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

CEX-ul dinaintea Congresului PSD care o va nominaliza pe Viorica Dăncilă candidatul partidului la alegerile prezidenţiale s-a încheiat. Viorica Dăncilă a anunţat persoanele care vor fi numite la ministerele vacante - la Educaţie şi Interne, Şerban Valeca şi Mihai Fifor, dar a anunţat şi noi schimbări: Ana Birchall va fi revocată din funcţia de ministru al Justiţiei şi înlocuită cu Dana Gîrbovan. Iulian Iancu va fi viceprim-ministru pe probleme economice.

„În ceea ce priveşte remanierea, pentru Ministerul Afacerilor Interne, PSD l-a desemnat pe Mihai Fifor. Pentru ministerul Educaţiei, Şerban Constantin Valeca, senator, vicepreşedintele Senatului, cercetător, fost ministru pentru Cercetare. Pentru Ministerul Justiţiei, Dana Gîrbovan, independent, preşedintele UNJR. Iulian Iancu, vicepremier pentru probleme economice”, a declarat Dăncilă.

Întrebată de schimbarea Anei Birchall de la Ministerul Justiţiei, prim-ministrul Dăncilă a declarat că a vrut să facă această nominalizarea pentru că vrea „pe cineva din rândul magistraţilor care nu este înregimentat politic tocmai pentru a avea certitudinea că există o bună conlucrare şi că vom putea obţine consens pe toate deciziile referitoare la Justiţie”.

Întrebată dacă are să-i reproşeze ceva Anei Birchall, prim-ministrul spune: „Nu aş pleca de la aprecieri sau reproşuri pentru un ministru sau altul. Am explicat de ce am vrut să fac această nominalizare, vreau ca la MJ să fie cineva care ştie foarte bine modul în care lucrează magistraţii, cineva independent, nu am mai vrut să fie cineva înregimentat politic”.

„Nu reproşez nimic, nu i-am reproşat absolut nimic Anei Birchall, i-am spus de ce vreau ca la acest minister să vină doamna Gîrbovan. Dacă ne uităm la activitatea doamnei Dana Gîrbovan vedem că este o activitate în domeniu, o activitate apreciată de către toţi magistraţii”, a concluzionat Dăncilă. 

Confruntată cu criticile Danei Gîrbovan la adresa raportului GRECO, susţinerea pentru controversata Ordonanţă 13 a acesteia, dar şi apropierea de artizanul modificărilor la legile justiţiei şi codurilor penale, Florin Iordache, Viorica Dăncilă a răspuns: „De ce în momentul în care se face o nominalizare încercăm imediat să aducem o parte negativă pentru acea persoană, haideţi să gândim pozitiv şi să vedem şi lucrurile bune”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri