Exclusiv România va învăța studenți din Africa cum să lupte cu schimbările climatice, promisiune făcută de Iohannis la COP27

Data publicării:
iohannis si presedintele rwandei
Klaus Iohannis și președintele Rwandei, la evenimentul „Promoting Climate Change Education” - o inițiativă a României la COP27, împreună cu Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala

România va primi studenți din statele africane pe care îi va învăța cum să lupte eficient cu schimbările climatice. Invitată la Interviurile Digi24.ro, Consilierul de Stat pentru Climă și Sustenabilitate, Alexandra-Maria Bocșe, a declarat că programul ar putea începe chiar în viitorul an universitar. 

Președintele României a găzduit, în Sharm El Sheikh, un eveniment la care au participat opt șefi de stat și de guvern care au vorbit despre rolul educației în lupta cu schimbările climatice. Astfel, la inițiativa lui Klaus Iohannis, România va primi în universitățile sale studenți din țările africane, a anunțat consilierul de stat pentru Climă și Sustenabilitate.

Alexandra-Maria Bocșe: Este nevoie de oameni pregătiți, care să înțeleagă impactul. Noi avem o tradiție cu țările africane prin care foarte mulți medici din statele africane au venit, au făcut școală în România și s-au întors și au contribuit la dezvoltarea societăților lor. Ne dorim să extindem aceste programe care, tradițional, au acoperit zone ca medicina, spre domenii care au în centru problematica schimbărilor climatice”

Reporter: Adică România se angajează să educe în școlile sale specialiști în probleme climatice?

Alexandra-Maria Bocșe: Suntem deschiși spre așa ceva.

Reporter: Vorbiți despre acordurile istorice existente între România și țările din Africa, medici, ingineri care au fost pregătiți în România. Acum spuneți că vom extinde colaborarea pentru a oferi locuri în universitățile din România pentru cei din Africa care vor să se ocupe de această problemă?

Alexandra-Maria Bocșe: Este o linie de colaborare la care ne gândim și nu numai cu statele africane. România a luat inițiativa în ceea ce privește educația și dezvoltarea de competențe verzi cu privire la tranziția climatică și vreau să vă dau puțin context. Din 1992 în Convenția Cadru a ONU privind schimbările climatice sunt paragrafe dedicate educației. De asemenea, în Acordul de la Paris există paragrafe dedicate. Din păcate, educația a fost vitregită pentru că până acum nu a fost abordată la nivel de șefi de state. La inițiaviva președintelui Iohannis , în acest an, a avut loc un eveniment legat de educație și competențe pentru tranziția verde care a reunit alți opt șefi de stat și de guvern. Aici vorbim de țări cum ar fi Ruanda, reprezentată de președinte, dar și foarte multe state din regiunea noastră și aici mă refer la Polonia, Estonia și alte țări din Flacul Estic. Noi identificăm faptul că avem probleme comune în această regiune

Întrebată dacă vor urma și alte întâlniri în același format, Consilierul de Stat a declarat că întâlnirea din Egipt a fost una de verificare a deschiderii altor șefi de stat: „În urma discuțiilor de acolo s-au identificat zone de cooperare foarte importante. Vorbim de o rețea internațională de școli verzi, dar și hub-uri dedicate problemelor climatice. Vorbim și despre mobilizarea mai bună pentru lupta cu schimbările climatice și de mediu”

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri