Roșia Montană. L. Dragnea: Dacă ne retrimit proiectul la Guvern, s-ar putea să nu mai am ce să votez

Data publicării:
rosia montana cariera carnic -Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu

„Până la urmă, în situația asta, trebuie să luăm o decizie importantă pentru România: avem dreptul, nu neapărat noi, acest stat, acest guvern, guvernul ăsta, guvernul viitor, guvernele viitoare, să poată să exploateze resurse naturale pe care ni le-a dat Dumnezeu, cu respectarea protecției mediului, dar avem dreptul să exploatăm pentru dezvoltarea acestei țări?”, s-a întrebat retoric ministrul Liviu Dragnea, cu preferire la proiectul minier de la Roșia Montană.

Întrebat de incidentul din Centrul Vechi al Capitalei, în urma căruia mașina ministrului Culturii, Daniel Barbu, a fost avariată în timpul unui protest față de proiectul Roșia Montană, Liviu Dragnea a răspuns că nu mai crede de mulți ani în coincidențe.

„Și nici în privința asta nu sunt eu foarte sigur că toți cei care sunt acolo, dar absolut toți cei care sunt acolo, sunt animații numai de dorința de a proteja mediul, care, repet, noi nu considerăm că este în pericol. Ceea ce vrem noi să facem în România și la Roșia Montană și cu gazele de șist nu este o noutate mondială. Sunt țări cu tradiție care au procedat și procedează în felul ăsta și mediul este protejat și nu sunt probleme. Dar eu nu exclud provocările”, a comentat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă are cunoștință cine ar fi provocatorii, ministrul a negat, subliniind că nu lucrează în niciun serviciu secret.

În același context, ministrul nu a exclus posibilitatea existenței unor provocatori la mișcările de protest din 2012 împotriva Guvernului Ungureanu: „Este posibil, orice este posibil, dar neavând informații foarte clare nu pot să am o părere oficială bazându-mă numai de zvonuri”.

Votează proiectul de lege pe care l-a și avizat ca ministru

Întrebat dacă se ia în calcul renunțarea la proiectul de lege privind Roșia Montană, în contextul în care comisia specială a anunțat că retrimite proiectul Guvernului pentru modificări, Liviu Dragnea a afirmat: „Luăm în calcul să așteptăm decizia finală a comisiei și un document oficial al comisiei și după ce primim aceste documente oficiale, sigur, o să comunicăm public”.

La întrebarea dacă ar vota în continuare în favoarea proiectului, ministrul a afirmat că votează proiectul de lege pe care l-a și avizat ca ministru.

„Când o să se finalizeze toată analiza comisiei, pe care vreau să o văd, nu am văzut-o, nu știu dacă a fost finalizată până la ora asta, o să-mi exprim un punct de vedere. Dacă ei ne retrimit la Guvern, atunci s-ar putea să nu mai am ce să votez”, a declarat ministrul Dezvoltării regionale și administrației publice. 

Referindu-se la protestele de la Pungești față de extragerea gazelor de șist, minsitrul a precizat că în aceste zone au fost organizate foarte multe dezbateri și discuții publice pentru a-i informa pe cetățeni pe această temă și că nu există riscuri de cutremure și infestare a pânzei freatice.

Liviu Dragnea a subliniat că din munca celor angajați în zonă - „cam 30.000 de oameni muncesc în zona privată” - sunt susținuți, din taxe și impozite, 20.000 care muncesc în sectorul bugetar și 80.000 90.000 de pensionari.

„Și în Vaslui, ca și în alte județe ale acestei țări, este nevoie de locuri de muncă. Ne plângem, pe de o parte, că nu avem locuri de muncă, că nu avem investiții, și, pe de altă parte, nu vrem să face investitii”, a precizat ministrul.

„Mai este un lucru important, din punct de vedere al întregii țări. Am tot urmărit la televizor în ultimele zile, chiar și pe cei care susțineau această exploatare a gazelor de șist, uitând să spună un singur lucru: există posibilitatea reală ca în doi, trei ani de zile, rezervele de gaze pe care le avem acum, în doi, trei sau câțiva ani de zile, să fie epuizate. Ar trebui să ne gândim serios ce se întâmplă cu această țară, dacă în câțiva ani de zile noi nu mai avem în rezervele noastre gaz natural și atunci rămânem dependenți în totalitate de străini”, a avertizat Liviu Dragnea.

Vicepremierul s-a declarat conștient că oamenii din zonă sunt speriați, numai că au fost ajutați să fie speriați, poate de cei care se opun proiectului, fiecare având în spate altă motivație. „Poate instituțiile statului care trebuiau să disemineze mai multe informații poate nu au făcut-o în același timp și în aceeași anvergură, dar asta nu înseamnă că există riscuri”, a spus el.

„Să nu credeți că acest guvern este iresponsabil – tot guvernul e iresponsabil, toate instituțiile statului sunt iresponsabile, noi știm că acolo sunt probleme și dăm drumul la exploatare. Doamne ferește, nu e așa!”, a afirmat Liviu Dragnea, detaliind că toți specialiștii implicați în acest proces au spus că există garanții că nu există riscuri generate de acest mod de exploatare.

„Putem aveam o opține strategică națională foarte importantă, să decidem că România o transformăm în gradină botanică: nu mai exploatăm absolut nimic, pentru că și când se construiește un drum mediul este afectat, este praf, poluează, ne prăfuimș; și când facem o alimentare cu apă, putem să nu mai facem alimentări cu apă, putem să lăsam oamenii la sat să stea cu toaleta în curte, putem să decidem că nu mai facem nicio infestiție, pentru că orice investiție afectează mediul, până la urmă, ne putem întoarce la comuna primitivă, atunci nefiind niciun fel de investiții, mediul era pefect curat”, a afirmat, pe un ton sarcastic, ministrul Dezvoltării regionale și administrației publice.

Întrebat care ar putea fi costul politic pe care estimează că îl vor avea asupra formațiunii din care face parte deciziile privind Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist, vicepremierul a declarat: „Nu cred că este corect, nu cred că este bine ca un guvern să ia decizii numai ținând cont de posibile costuri electorale. Sigur, nu putem fi ipocriți, orice guvern, oriunde în lume, când ia niște măsuri, se gândește și la eventuale costuri electorale, dar nu poți să blochezi anumite decizii, să nu iei anumite măsuri pentru că există riscul să ai costuri electorale, în situația în care aceste decizii au legătură cu dezvoltarea țării”, a conchis Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri