McDonald's își răscumpără restaurantele din Israel, după ce franciza a fost boicotată pentru că oferea mese gratuite soldaților IDF

Data publicării:
Kosher McDonalds in the Big Fashion Mall, a large modern shopping center in Beit Shemesh, Israel on Friday, October 27, 2017. This is one of nearly 50 Kosher McDonald·s that are certified by their local Rabbanuts spread throughout Israel. Not all McDonald
Foto: Profimedia Images

McDonald's cumpără franciza sa din Israel, veche de 30 de ani, de la Alonyal Ltd., preluând înapoi dreptul de proprietate asupra a 225 de restaurante cu cei peste 5.000 de angajați din țară, au anunțat joi cele două companii, potrivit The Guardian

Lanțul american de fast-food a fost boicotat și a fost obiectul unor proteste de când Alonyal a anunțat, la scurt timp după atacul din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas, că va dona mese gratuite militarilor israelieni. 

McDonald's este un lanț global, dar francizele sale sunt adesea deținute la nivel local și funcționează în mod autonom. 

Directorul său general, Chris Kempczinski, a declarat în ianuarie că societatea a înregistrat un „impact semnificativ” pe mai multe piețe din Orientul Mijlociu și pe unele din afara regiunii din cauza conflictului dintre Israel și Hamas. 

„McDonald's își menține angajamentul față de piața israeliană și de a asigura o experiență pozitivă pentru angajați și clienți pe această piață în continuare”, a declarat joi Jo Sempels, președinte al piețelor internaționale de dezvoltare sub licență. 

După finalizarea tranzacției, în următoarele luni McDonald's va deține restaurantele și operațiunile Alonyal, păstrând în același timp angajații, potrivit lui Omri Padan, CEO și proprietar al Alonyal. 

Companiile nu au dezvăluit termenii tranzacției. 

Un alt mare lanț occidental de fast-food, Starbucks, a fost, de asemenea, boicotat din cauza poziției sale percepute ca fiind pro-israeliene și a presupuselor legături financiare cu Israelul. 

De asemenea, Reuters a relatat că McDonald's din Scoția nu a publicat un anunț pentru clienți prin care felicita armata israeliană pentru uciderea a mii de civili din Gaza, precum sugerau postări de pe rețelele sociale care distribuiau o fotografie cu un poster ce avea acest mesaj precum și logo-ul companiei. 

Anunțul a fost creat de un grup de activiști și a fost afișat la localurile McDonald's din Glasgow. Art Workers for Palestine Scotland nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters. 

Imagini ale afișului arată un logo galben al McDonald's cu cuvintele: „Suntem mândri să spunem că McDonalds aprovizionează armata israeliană cu mese gratuite, mai ales în timp ce restul populației din Gaza moare de foame. Pur și simplu nu ne pasă”.  

Corporația McDonald's a declarat pentru Reuters că afișul nu este autentic, adăugând: „Suntem consternați de dezinformarea și relatările inexacte privind poziția noastră ca răspuns la conflictul din Orientul Mijlociu. McDonald's Corporation nu finanțează și nu sprijină niciun guvern implicat în acest conflict”.  

McDonald's Corporation, compania-mamă, s-a distanțat de inițiativa de a oferi mese gratuite militarilor israelieni de către filiala sa din Israel, afirmând că decizia a fost luată în mod independent de către francizații locali. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri