Sari la conținut

Scandal după ce TVR a decis să nu difuzeze un interviu cu Cioloș

Televiziunea publică a anunţat, duminică, amânarea difuzării interviului acordat de prim-ministrul Dacian Cioloş emisiunii ”Viaţa Satului”, invocând perioada de campanie electorală şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice. Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a reacţionat, duminică, pe Facebook, la decizia televiziunii publice de a amâna difuzarea interviului cu premierul Dacian Cioloş, pe motiv că este campanie electorală, ea precizând că „dublul standard al TVR are o motivaţie privată, potrivit gurilor rele din TVR, şi anume că unuia dintre şefii obişnuiţi cu sinecuri nu i-a fost aprobată candidatura la un post mult râvnit de Consul General”.

„Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloş emisiunii «Viaţa Satului». Motivele acestei decizii sunt faptul că prim-ministrul este imaginea campaniei unui partid, dar şi că în interviu nu există ştiri «la zi». (...) Vom propune PNL (partid care este asociat şi reprezentat de imaginea premierului Cioloş) să folosească spaţiul electoral care i se cuvine (...) şi pentru a difuza interviul premierului”, scrie într-un comunicat al TVR.

Guvernul a evitat să comenteze amânarea difuzării interviului. Liberalii cred că în spatele acestei decizii sunt social-democraţii şi cer o reacţie din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Alina Gorghiu, preşedintele PNL: „Este un caz absolut grav de cenzură şi TVR rămâne, din păcate, prin deciziile şefilor lor fideli PSD-ului, o televiziune blocată în promiscuitate profesională. După genul acesta de cenzură pesedistă avem nevoie de o reacţie clară. Chiar fac apel la societatea civilă, la organizaţiile de media şi, mai ales, la CNA-ul acesta care doarme amorţit.”

Florin Pâslaru, liderul deputaţilor PSD: „Nu e treaba Partidului Social Democrat cine apare pe nu-ştiu-ce post de televiziune. Eu ştiu că Televiziunea Publică are un Consiliu de Administraţie, are un Comitet Director, are un preşedinte al Consiliului care decide care este grila de programe. Pe noi nu ne interesează cine apare şi unde apare, pe ce post de televiziune sau de radio.”

Televiziunea Naţională nu a anunţat data la care va fi reprogramată emisiunea „Viaţa Satului" cu Dacian Cioloş invitat.


 

ciolos zambitor2

„Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloş emisiunii «Viaţa Satului»”, se arată într-un comunicat transmis de televiziunea publică, citat de News.ro.

Motivele acestei decizii sunt faptul că prim-ministrul este imaginea campaniei unui partid, dar şi că în interviu nu există ştiri „la zi” şi că Dacian Cioloş a participat recent la o emisiune a TVR.

„Dorim evitarea oricăror interpretări care s-ar putea naşte din mai multe motive. Primul motiv decurge din faptul că premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie - şi ar fi incorect; imaginea lui apare atât pe afişele cât şi în clipurile electorale care se difuzează pe toate posturile, inclusiv la TVR. Un alt motiv este faptul că în interviul acordat nu există ştiri la zi sau comunicări importante şi urgente, care să nu poată fi difuzate post-campanie electorală. Nu în ultimul rând, adaugăm că premierul a fost invitat deja la TVR, în timpul acestei campanii electorale, participând la o emisiune live, pe TVR 1, o oră, săptămâna trecută, pentru a face bilanţul unui an de guvernare”, au mai transmis reprezentanţii Televiziunii Române.

Reacția președintelui PNL nu a întârziat: „TVR rămâne, din păcate, prin deciziile şefilor săi fideli PSD, blocată în promiscuitate profesională, oricât de mult ar încerca să se spele la faţă. Vine un moment când şefimea susţinută are de dat înapoi pentru toţi anii în care administraţia pesedistă le-a acoperit pierderile şi lipsa de profesionalism. Acum, îl cenzurează pe Dacian Cioloş pe motiv că este în campanie, dar îl lăsa pe Victor Ponta să îşi etaleze nestingherit «meritele»”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Preşedintele PNL arată că Dacian Cioloş nu este candidat şi nu e membru de partid, spre deosebire de Ponta care, „în 26 octombrie (2014 - n.r.) când a fost la TVR era şi una şi alta”.

„Dublul standard al televiziunii publice are însă acum şi o motivaţie privată, zic gurile rele din TVR, că unuia dintre şefii obişnuiţi cu sinecuri nu i-a fost aprobată candidatura la un post mult râvnit de Consul General”, susţine Gorghiu. 

Ea adaugă că TVR rămâne, în pofida jurnaliştilor care încă lucrează acolo, „televiziunea interesului personal, al interesului de grup al PSD uitând că este susţinută totuşi din bani publici”.

„De altfel, Dragnea voia eliminarea taxei radio-tv tocmai ca să primească de la stat toată subvenţia şi astfel să nu mai existe nici măcar o iluzie de independenţă jurnalistică.  Sunt contrariată profund de tot ce se întâmplă, de cenzura impusă şi, ce e cel mai grav, am senzaţia că nu scriu despre România ci despre Turcia sau Rusia. «Idolii» politici ai PSD”, spune liderul PNL.

Alina Gorghiu mai afirmă că, „dacă şi de data aceasta societatea civilă, organizaţiile de media şi CNA nu reacţionează, îmseamnă că nu înţelegem gravitatea cenzurii de care este în stare PSD”

Televiziunea publică a anunţat, duminică, amânarea difuzării interviului acordat de prim-ministrul Dacian Cioloş emisiunii „Viaţa Satului”, invocând perioada de campanie electorală şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice.

Guvernul nu a comentat oficial decizia editorială a TVR, dar surse oficiale au explicat că echipa premierului a fost anunţată abia sâmbătă seara despre aceasta, în condiţiile în care emisiunea a fost înregistrată miercuri şi anunţată de TVR că va fi difuzată duminică.

De altfel, pa pagina de Facebook a emisiunii „Viaţa satului”, au fost postate de miercuri fotografii din timpul înregistrării interviului, însoţite de mesajul: „Pregătiri, filmări, discuţie.... Amănunte: duminică la Viaţa satului. Premierul Dacian Cioloş, despre subvenţii, ferma de familie....Nu pierdeţi duminică ediţia specială. Gabriel Gherghescu”.

Sursele citate au precizat, la rândul lor, că în emisiune au fost discutate strict probleme din domeniul agricol.

Aceleaşi surse au explicat că propunerea TVR de a difuza această emisiune pe un spaţiu electoral va fi refuzată categoric.

De altfel, tot pe pagina de Facebook a emisiunii a apărut un anunţ potrivit căruia interviul va fi difuzat în 18 decembrie.

În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, premierul de atunci, Victor Ponta, care era şi candidat la Preşedinţie, a participat la o emisiune „Viaţa satului”, care a fost difuzată de televiziunea publică. 

Ulterior, Comisia de Etică a TVR a stabilit că prezenţa lui Victor Ponta la emisiunea „Viaţa satului” din 26 octombrie 2014 a fost în litera reglementărilor, însă oportunitatea invitării sale a fost discutabilă, într-o perioadă sensibilă, cum este cea electorală.